Prošle noći Srbiju pogodilo nevereme – Najveću štetu "pretrpeli" voćarski krajevi

Prošle noći Srbiju pogodilo nevereme – Najveću štetu "pretrpeli" voćarski krajevi

 Grad u Kruševcu - © Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga

U noći za nama Srbiju je pogodilo nezapamćeno nevreme. Mnogi delovi zemlje imali su nemerljive štete, a neki krizni štabovi su odmah zasedali kako bi odreagovali na vreme. Ipak da li je to bilo dovoljno?

Kiša, grad i grmljavina zadesile su juče, u u večernjim satima područje Jugozapadne, Centralne i deo Istočne Srbije. Posebno su stradali Peštarska visoravan, kao i područje oko Kraljeva i Kruševca.

Grad u Aleksincu - © Nezavisne narodne novine

Nevreme je bilo uslovljeno ciklonom, koji se iz Sredozemlja premeštao prema Balkanu, u sklopu koga se nestabilna i vlažna vazdušna masa, u jugozapadnoj visinskoj struji, premeštala preko pomenutih područja Srbije stvarajući vrlo povoljne uslove za pojavu olujne nepogode, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Grad u Kruševcu - © Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga

Sa ukupno 119 lansirnih stanica ispaljene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha. U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima

Grad u Arilju - © Radio Rzavac Arilje

Danas i sutra se takođe očekuju loši vremenski uslovi. 

Danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 h, a lokalno i više, naročito na području Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm za 24 h.


Fotografije preuzete sa Facebook stranice: Vremenska prognoza, Užice – Oglasna tabla, Arilje – Oglasna tabla, Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica