Projekat „Mali farmer“ upoznaje decu sa poljoprivrednom proizvodnjom

Projekat „Mali farmer“ upoznaje decu sa poljoprivrednom proizvodnjom

U okviru projekta  „Mali farmer“, deca iz beogradskih vrtića obišla su poljoprivredna gazdinstva u podavalskim selima Pinosava, Zuce i Beli Potok. Ideja celokupnog projekta je da se deca predskolskog uzrasta upoznaju sa uzgajanjem voća i povrća i gajenjem domaćih životinja.

Poseta poljoprivrednom gazdinstvu - © Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj

Projekat su osmisli Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj zajedno sa portalom Avalainfo, uz finansiranje Američke ambasade u Beogradu.

„Mnoga deca danas rastu u urbanim sredinama bez dodira sa selom i poznavanjem seoskog načina života. Pod sloganom „Vodimo vas tamo gde hrana raste”, mi želimo da im približimo seosku atmosferu – kako naši domaćini proizvode hranu i da probudimo dečiju svest o vrednosti hrane proizvedene na takav način. Iz tih razloga organizujemo za decu iz 15 beogradskih vrtića tokom maja, juna, septembra i oktobra poludnevne izlete na području Avale i podavalskih sela”, kaže Jelena Sajić, koordinator projekta „Mali farmer”.

U prvom delu posete deca borave na nekom od podavalskih poljoprivrednih domaćinstava gde imaju priliku, većina njih po prvi put, da dožive atmosferu na seoskom domaćinstvu. Oni mogu da uberu poljoprivredne plodove u bašti, obiđu i uživo vide, pomaze i nahrane domaće životinje. Nakon boravka na domaćinstvu deca obilaze deo šume na Avali i na ekološkoj radionici se upoznaju sa šumskom florom i faunom. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica