Procena štete od grada u toku, ispaljeno 1.029 raketa

Procena štete od grada u toku, ispaljeno 1.029 raketa

Nakon nevremena koje je pogodilo našu zemlju, procene štete traju, a protivgradna zaštita iskoristila je ukupno 1.029 projektila. 

Ilustracija: Šteta od grada - © Pixabay

„U ovom momentu šteta se još procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine“, rekao je za RTS, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Istakao je i da je protivgradna zaštita u 2018. ušla potpuno spremna.

„Ono što želim odgovorno da kažem je da je u 2018. protivgradna zaštita ušla potpuno spremna sa preko 13.000 protivgradnih raketa i da je na dan nevremena ispalila 1029 raketa sa deset radarskih centara“, navodi državni sekretar u ministartvu poljoprivrede.

Dodaje da nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

„Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto“, navodi Radošević.

Dodaje da Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika.

„Pre svega ja želim da naglasim da Ministarstvo poljoprivrede godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale“, navodi državni sekretar u ministartvu poljoprivrede.


Dodaje da većina poljoprivrednika nije osigurano ali da ima pozitivnih pomaka.

Većina poljoprivrednika nije osigurano ali imamo neke pozitivne trendove. U 2017. smo imali 22.301 zahtev koji je vredan preko 602 miliona“, navodi Radošević.

Izvor:  RTS


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica