Prekinuta saradnja: Rusija dobila zabranu izvoza proizvoda u Tursku

Prekinuta saradnja: Rusija dobila zabranu izvoza proizvoda u Tursku

Rusko ministarstvo poljoprivrede dobilo je zvanično obaveštenje o uvođenju carina na ruske proizvode, piše list „Izvestija“.
 

Rusija dobila zabranu izvoza proizvoda u Tursku - © Pixabay

Prošle nedelje je Nacionalna asocijacija izvoznika poljoprivrednih proizvoda Rusije zatražila od ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva da preduzme mere za obnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda u Tursku. Prema podacima NAIPP, Ankara je od 15. marta obustavila izdavanje licenci na uvoz ruske pšenice, kukuruza, ulja i suncokretove sačme.

Asocijacija je ukazala da je Turska uvela embargo na isporuke poljoprivrednih proizvoda iz Rusije. Ministarstvo ekonomije Turske negiralo je informacije o zabrani uvoza, ali je portparol ruskog trgovinskog predstavništva u Ankari saopštio da je Ministarstvo ekonomije Turske izbacilo Rusiju sa spiska zemalja sa nultom stopom carine.

Od 15. marta ove godine carina na uvoz pšenice i kukuruza u Tursku iznosi 130%, pirinča 45%, ulja 36%, suncokretove sačme 13,5% i pasulja 9,7%“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Prema podacima lista, za uvoz ulja, osim carine od 36%, postoje i druga ograničenja: minimalna carina treba da iznosi 1.500 dolara za tonu. Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je to „nemoguće pri sadašnjoj ceni od 800 dolara za tonu“.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica