Povrtari zaštitite KUPUSNJAČE od KUPUSNIH MUVA: SAZNAJTE preporučene mere

Povrtari zaštitite KUPUSNJAČE od KUPUSNIH MUVA: SAZNAJTE preporučene mere

Povrtari vrše rasađivanje kupusnjača rane proizvodnje na teritoriji Srbije. Važno obaveštenje za sve njih je da se na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom registruju odrasle jedinke kupusne muve (Delia radicum). U toku je let prve generacije ovog neprijatelja kupusnjača koji izaziva velike štete, te su stoga preporučene određene mere.

KupusFoto:Pixabay

Naime, detektovane odrasle jedinke polažu jaja na korenov vrat tek rasađenih biljaka kupusnjača ili na zemlju u neposrednoj blizini. Larve ovog insekta se hrane korenovim dlačicama, a nakon toga se i ubušuju u koren što rezultira poremećajem protoka materija kroz biljku.

Šteta se manifestuje time da kupusnjače poprimaju plavoljubičastu nijansu, suše se i propadaju. Kolike gubitke izazivaju u proizvodnji kupusnjača potvrđuje i podatak da mlade biljke mogu biti uništene delovanjem samo jedne larve kupusne muve.

Preporučene mere uključuju da se odmah po rasađivanju biljaka izvrše hemijske mere zaštite kako bi se suzbile odrasle jedinke, a na taj način i poleganje jaja istih i delovanje larvi.

Preporuka je upotreba nekog od navedenih registrovanih preparata:

  • Cipkord 20 EC, Notikor, Crna Mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha ili
  • Grom (lambda-cihalotrin) 0,3-0,4 l/ha.

Pored navedenih hemijskih mera preporuka je i da se usevi kupusa prekriju  agrilom.

Izvor: Prognozno – izveštajna služba

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica