Potpisan Memorandum o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“

Potpisan Memorandum o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“

Predstavnici resornih ministarstava, NALED-a i Nemačke razvojne saradnje potpisali su danas, u Pres sali Vlade Srbije, Memorandum o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.

Sezonski radnici - ©Pixabay

Cilj ove zajedničke inicijative je doprinos borbi protiv sive ekonomije. Projekat predviđa izradu zakonskog okvira i razvoj elektronskog sistema za prijavu i uplatu poreza i doprinosa za sezonce. U poslednjem kvartalu 2016. godine, samo u sektoru poljoprivrede oko 65% radnika angažovano je bez ugovora. Nova rešenja značajno će pojednostaviti proceduru prijave i smanjiti birokratske prepreke, omogućiti zaštitu svih prava sezonskih radnika i stimulisati poslodavce da poštuju propise.

Dvostruki aršini: Zemljoradnici primaju manje od najniže penzije

Prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Nemačke u Srbiji Nj. E. Aksel Ditman i predsednik Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević.

Projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ finansiran je sredstvima Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica