Poljoprivrednici traže povećanje budžeta

Poljoprivrednici traže povećanje budžeta

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije okuplja preko 12.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Narednih dana planiraju da upute zvaničan zahtev ministarstvu finasija u kome traže povećanje ukupnog budžeta koji se izdvaja za poljoprivredu. 

„Mi smo u podređenom položaju, imamo najmanje subvencije u regionu, plaćamo najveću cenu goriva, tako da smatramo da to treba da se promeni i da nam se omogući da radimo na svojim posedima i živimo od toga“, istakao je Jovica Jakšić, predsednik upravnog odbora NAPS.

„Takođe na nedavno održanom sastanku bilo je reči da bi trebalo da se sprovede zakon i da se pojedini ljudi sankcionišu u lokalnim samoupravama jer su zloupotrebljene licitacije i kupovina državnog poljoprivrednog zemljišta. Ubačeni smo u radnu grupu za izradu izmene i dopune novog zakona o poljoprivrednom zemljištu gde ćemo dati svoje predloge“, kaže on.

Prethodne dve godine poljoprivrednici ne pamte po dobrom kaže Jovica, a nova sezona startovala je sa nedostatkom padavina.

 

 Setva © Pixabay

 

„Ne možemo da uđemo u zemlju jer je tvrda, pokušavali smo i lomili mašine, požalio se Jovica.

Sava Ćirić u Crepaji bavi se poljoprivredom od najranijeg detinjstva, u tekućoj sezoni zadovoljan je prinosom i kvalitetom kukuruza. A novu je takođe započeo sa strepnjom.


„Ako smo realni, bolja je godina od prošle, ali ne koliko smo očekivali, suša je uzela svoj danak, u plusu smo. Setva je završena na vreme u roku, bilo je suvo, ali smo je završili uz pomoć teških tanjirača, što se tiče oranja čekamo kišu“, objasnio je Sava Ćirić iz Crepaje.

U nedelji za nama bilo je dosta padavina, a meteorolozi najavljuju da će i u narednom periodu kiša biti česta pojava. Poprilično dug sušni period ostaje iza nas pa eto razloga za razvedravanje kada je raspoloženje poljoprivrednika u pitanju.

Sagovornici:


Jovica Jakšić, predsednik upravnog odbora NAPS

Sava Ćirić, poljoprivrednik iz Crepaje


 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica