Poljoprivredni sajam u Novom Sadu posetilo 140.000 ljudi

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu posetilo 140.000 ljudi

85. Međunarodni poljoprivredni sajam zavšen je juče. Na sajmu je učestvovalo 1.500 izlagača, iz 60 zemalja, a događaj je posetilo 140.000 ljudi. 

Mehanizacija

Svi predstavnici kompanija koje su na sajmu izlagale mehanizaciju, veoma su zadovoljne sklopljenim poslovima, i prodatom količinom proivoda. Ističu da su aktualni konkursi IPARD, Nacionalni fond za ruralni razvoj i Prosperirati, povoljno uticali na kupovinu mehanizacije.

Prema rečima sekretara Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Đorđa Miškovića, 20 firmi članica, očekuje ukupan promet od 8 do 10 miliona evra, što čini od 10 do 15 odsto očekivanog uvoza poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Nekadašnji gigant jugoslovenske i srpske industrije poljoprivrednih mašina IMT je, posle više godina pauze, na tradicionalnom štandu izložio prototipove traktora čija će proizvodnja, uz podršku strateškog partnera indijske kompanije TAFE, početi u prvom kvartalu 2019. godine. 

Poput Poljoprivrednog sajma, međunarodni karakter imao je i Agropoligon, takmičenje u vožnji traktora sa prikolicom između bala sena. U slalomskoj vožnji prikolice teške osam tona oprobalo se, prema rečima organizatora Jevrema Stanića, više od 200 posetilaca iz naše zemlje, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Najspretnijem traktoristi Vladanu Martiću iz Kukujevaca pripao je Pehar Novosadskog sajma.

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu učestvuje 20 firmi iz Italije

 


Stočarstvo

Više od pola izloženih grla goveda je prodato, a za veći deo druge polovine je ugovorena prodaja posle sajma, na farmama i u odgajivačnicama širom Srbije. Pojedini su prodali i čitave izložene kolekcije, poput farme Angus goveda iz Novog Slankamena, u vlasništvu firme Seccom agrar iz Šapca. Njihove steone junice su prodate u okviru Dana stočara, na velikoj aukciji goveda. Zadovoljni su i izlagači simentalske rase, a jedan od njih je Sava Vrbajac iz Novog Sada, vlasnik firme Fruškogorska d.o.o., koji je prodao svih osam junica koje je izložio na sajmu.

Interesovanje je ogromno, još nekoliko poslova smo ugovorili direktno na sajmu, koji je ove godine organizovan bolje nego prethodnih godina“, kaže ovaj izlagač, koji je redovan na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.


Hrana i piće

Nastupom su izuzetno zadovoljni i mali proizvođači piva, jer je poseta bila izuzetno dobra i mnogo posetilaca upoznalo se s proizvodnjom zanatskog piva. To je, po rečima predsednika Udruženja malih i nezavisnih privara Dejana Smiljanića, bio osnovni cilj nastupa, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i gotovo je izvesno da će na sledećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu biti više malih pivara koji će se predstaviti široj javnosti.

Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma, kod Manježa, Vojvodinašume su organizovale prodaju mesa iz hladnjače u Kaćkoj šumi. Kako ističu na njihovom štandu, posetioci se interesuju u velikoj meri i kupuju njihove proizvode, koji su ponuđeni po promotivnim sajamskim cenama. Najviše se i ove godine kupuju gotovi paketi mesa za gulaš, pre svega od mesa jelena i divlje svinje. Prodata je i velika količina srnećeg mesa u komadima. Zadovoljni su prodajom i ostvarenom promocijom svog lovišta i Lovačke kuće.


Izlagači iz inostranstva

Sajam je za francuske kompanije završen u petak. Do tada su na njihovom štandu bili predstavnici kompanija koje su i organizovale sastanke sa privrednicima i predstavnicima različitih institucija iz naše zemlje i inostranstva. Ta četiri dana za njih su bila produktivna, a poslednja tri dana 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma oni samo, kako kažu, dežuraju na štandu.

Na sajmu su imali sastanak sa predstavnicima Privredne komore Srbije i kompanija iz naše zemlje, Češke, Italije i Hrvatske. Sa kompanaijama iz drugih država razmenili su kontake i nadaju se da će ostvariti poslovnu saradnju. Dogovorili su se, između ostalog, da u septembru posete sajamske manifestacije u Hrvatskoj. Što se kompanija iz Srbije tiče, najveće je interesovanje za hladno ceđeno maslinovo ulje, urme i konzerviranu ribu iz Tunisa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica