Podsticaji za ulaganje u preradu hrane i marketing na domaćinstvu

Podsticaji za ulaganje u preradu hrane i marketing na domaćinstvu

Želite da uložite u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda? Potrebna vam je oprema za preradu mleka, mesa, voća, povrća, vina, piva i jakih alkoholnih pića saznajte kako možete konkurisati za podsticaje.

Prerada hrane - © Agromedia 

Pravilnikom se bliže propisuju vrste podsticaja programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti, koji obuhvataju podršku za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, voća, povrća, vina, piva i jakih alkoholnih pića, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrasci zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku podsticaja.

Podsticaji obuhvataju:

  1. programu za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mleka;
  2. programu za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mesa;
  3. programu za investicije u proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića i
  4. programu za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru voća i povrća.

Podrška se odnosi i na marketing koji obuhvata nabavku kontrolnih markica za mleko, odnosno meso, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita geografskog porekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i nabavku evidencionih markica za obeležavanje vina sa oznakom geografskog porekla u skladu sa propisima kojima se uređuje vino.

Prerada hrane - © Agromedia 

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to: preduzetnik; privredno društvo; zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 5.000.000 dinara.


 pdf Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, voća, povrća, vina, piva i jakih alkoholnih pića.pdf

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica