Podsticaji za pčelarstvo u Inđiji – Tri puta više registrovanih pčelinjih društava

Podsticaji za pčelarstvo u Inđiji – Tri puta više registrovanih pčelinjih društava

Poljoprivredni budžet Inđije jedan je od najvećih u Vojvodini. Ove godine za poljoprivredu u Inđiji izdvojeno je 34 miliona dinara. S obzirom na to da u ovoj opštini najbrže napreduje pčelarstvo, iz opštinskog budžeta izdvojeno je i više sredstava za ovu oblast.

U Inđiji se najbrže razvija pčelarstvo - ©Pixabay

 

Još početkom godine najavljeno je da će agrarni budžet za Vojvodinu biti bolje raspoređen. Pored ovoga, Razvojni fond Autonomne pokrajine Vojvodine raspisao je i konkurs za dugoročne kredite za poljoprivrednike

Poljoprivredni proizvođači u Inđiji moći će da apliciraju za nove kreditne linije namenjene poljoprivrednicima iz Vojvodine, a iz budžeta lokalne samouprave ove godine izdvojeno je više novca za poljoprivredu. Naime, poljoprivrednicima u ovoj opštini u 2019. dostupan je agrarni budžet za 4 miliona veći u odnosu na 2018. godinu. U odnosu sa 2016. godinom poljoprivredni budžet u Inđiji uvećan je više od tri puta.
 
Prema rečima Nemanje Milojevića, iz kabineta predsednik opštine Inđija, a kako prenosi Danas, lokalna samouprava prepoznala je da je poljoprivreda naročito važna za ekonomski razvoj seoskih sredina, pa je pored dosadašnjih mera uvela i nove podsticaje.

Novim podsticajnim merama uvedenim u 2019. godini predviđeno je izdvajanje za sufinansiranje osiguranja useva i plodova, investiranje u izradu, unapređenje ili proširenje svih tipova infrastrukture manjeg obima, prvenstveno atarskih puteva, zatim za razvoj i unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture, kako bi se lakše pratili konkurski, neophodna dokumentacija, aplikacije na konkursima na svim nivoima i njena realizacija, sajamske posete i izložbe zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

Najveći rezultati izdvajanja iz opštinskog budžeta za poljoprivredu do sada su ostvareni u pčelarstvu. Broj registrovanih pčelinjih društava za godinu i po dana povećan je tri puta.

I ove godine lokalna samouprava učestvovaće u sufinansiranju radi kupovine priključne mehanizacije, kao i opreme za voćarstvo, pčelarstvo, stočarstvo, ali i regresiranje reproduktivnog materijala odnosno veštačko osemenjivanje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica