Dugoročni krediti za poljoprivrednike u Vojvodini i do 100 miliona dinara

Dugoročni krediti za poljoprivrednike u Vojvodini i do 100 miliona dinara

Dugoročne kredite za poljoprivredu Razvojni fond Autonomne pokrajine Vojvodine dodeljuje sa ciljem podrške razvoju i unapređenju poljoprivrede. Iznos kredita biće od 300 hiljada do 100 miliona dinara.

 

Dugoročni krediti za poljoprivrednike u Vojvodini - ©Pixabay

 

Pored novih kreditnih linija za poljoprivrednike u Vojvodini, najavljenih u proteklim danima, iz Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine stiže i poziv za dodelu dugoročnih kredita.

Raspisan je Konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu u maksimalnom iznosu od 100 miliona dinara, sa ciljem podrške razvoju i unapređenju poljoprivrede povećanjem nivoa tehničke opremljenosti, inteziviranja poljoprivredne proizvodnje, povećanja produktivnosti, podizanja stepena konkurentnosti i zaštite životne sredine, navodi se u tekstu konkursa.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine, koji imaju aktivan status gazdinstva i navršenih manje od 70 godina života.

Krediti će se dodeljivati u oblasti poljoprivrede za finansiranje: nabavke poljoprivredne pogonske i priključne mehanizacije, nabavke opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabavke kvalitetnog priplodnog materijala u stočarstvu, osnovnog stada i matičnog jata, nabavke pčelinjih društava, košnica i opreme za pčelarstvo, nabavke sadnica i sadnog materijala voća, vinove loze i ostalih višegodišnjih zasada sa opremanjem površina pod zasadima, nabavke protivgradnih mreža sa naslonom i mreža za zasenčavanje, nabavke plastenika, staklenika i ostale opreme za zaštićeni prostor.

Plastenici - © Pixabay


Krediti će se dodeljivati i za izgradnje bunara i nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, nabavke opreme za povećanje kapaciteta i osavremenjavanje linija za preradu poljoprivrednih proizvoda, kupovine, izgradnje, adaptacije i opremanja skladišnih kapaciteta, silosa, podnih skladišta, hladnjača i kapaciteta za preradu poljoprivrednih proizvoda, kupovine, izgradnje i adaptacije građevinskih objekata za stočarsku proizvodnju u cilju zaštite životne sredine i ispunjenja standarda u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Iznos kredita će se određivati u skladu sa kreditnom sposobnošću podnosioca zahteva.  Prilikom obračuna iznosa kredita, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost ukoliko je podnosilac zahteva u sistemu PDV-a.

Za podnosioce zahteva koji imaju sedište na teritoriji gradova i opština AP Vojvodine i nalaze se u prvoj i drugoj grupi po razvijenosti kamate iznose 2 i 3% zavisno od toga da li postoji garancija ili hipoteka. U opštinama koje se ubrajaju u treću i četvrtu kategoriju razvijenosti, kamatne stope iznose 1 i 2%.


Sopstveno učešće je najmanje 20% predračunske vrednosti investicije i obezbeđuje se uplatom pre realizacije kredita.

Rok vraćanja kredita je do sedam godina, u okviru kojih je obuhvaćen grejs period do 24 meseca. U grejs periodu obračunava se i plaća interkalarna kamata – mesečno, tromesečno ili šestomesečno, u visini ugovorene kamatne stope, a anuiteti se obračunavaju i plaćaju mesečno, tromesečno ili šestomesečno.


Detalje konkursa možete pogledati u priloženom dokumentu.

Konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu Konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu.pdf

 
Izvor: eKapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica