Počinje rad na 11 regionalnih hidrosistema za navodnjavanje

Počinje rad na 11 regionalnih hidrosistema za navodnjavanje

Na teritoriji Vojvodine počinje rad na 11 regionalnih hidrosistema za navodnjavanje najavljeno je na sajmu poljoprivrede i privrede „Ekspo“, održanom u Bačkoj Topoli.

Sistemi za  navodnjavanje - © Agromedia

Proizvode i usluge predstavilo je više od 300 izlagača, od velikih firmi koje nude poljoprivrednu mehanizaciju do proizvođača meda, rakije, vina i čuvara narodne tradicije.

Ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, obeležili su loši vremenski uslovi, odnosno suša koja je u mnogim krajevima desetkovala rod. Ono što raduje je najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da će država merama pomoći u saniranju štete.

“Mi smo ozbiljna država i vodimo računa o tome šta se dešava u pogledu prinosa na poljoprivrednim površinama i u skladu sa tim izaći ćemo sa sistemom mera. Međutim, ne možemo u svakom trenutku da očekujemo šta ćemo od države da dobijemo, nego da sistemski uvodimo sisteme za navodnjavanje, jer je to najjači način borbe protiv nepogoda. Moramo da afirmišemo i sistem osiguranja i ponovo da podignemo sistem protivgradne zaštite”, kaže ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Sekretarijat za poljoprivredu APV istakao je da ima proaktivan stav prema problemu suše i da se svakodnevno komunicira sa poljoprivrednim savetodavnim službama i opštinama. Najavljuje se i set mera, koje će nastupiti posle žetve, a sve u cilju da se ublaže posledice suše.

Izvor: novosti.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica