Počeo konkurs za kredite za koje država plaća deo kamate

Počeo konkurs za kredite za koje država plaća deo kamate

Već od maja meseca poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite koje daje država. Ministarstvo poljoprivrede je propisalo vraćenje kamate svega do 3 odsto, dok za mlade poljoprivrednike i žene nosioce gazdinstva imaju posebne povoljnosti. 

Žene u poljoprivredi - © Pixabay

Poljoprivrednici već prvog dana nakon praznika moći da konkurišu za kredite za koje država plaća deo kamate, kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gostujući na RTS-u. Umesto komercijalnih kredita, na koje je kamata od pet do osam odsto, zajam će moći dobiti uz tri odsto kamate. Za žene nosioce gazdinstava i mlađe od 40 godina, kamata će biti jedan odsto. S druge strane, mladim poljoprivrednicima koji bi da kupe zemljište, od sredine juna na raspolaganju će biti i povoljni državni krediti, najavili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Nedimović je, govoreći o toj olakšici na javnom servisu RTS, naveo da je značajno što država čini napore da mladi na taj način mogu steći imetak, a da pri tome ne moraju da zalažu očevinu. Zato Nedimović smatra da će se na tako mladi podstaći na to da se s više elana i volje bave poljoprivrednom proizvodnjom. Da bi ih zadržala na selu, država će sredinom juna mlađima od 40 godina, preko Poštanske štedionice ponuditi kredite za kupovinu oranica – na 20 godina uz kamatu od 1,9 odsto, i bez učešća. Garancija je hipoteka na kupljenu parcelu.

Posle majskog praznovanja krenuće i odobravanje subvencionisanih kredita za poljoprivrednike radi nabavke repromaterijala, opreme, stoke i hrane za životinje. Za to je izdvojeno 600 miliona dinara, 50 miliona manje nego 2018. Ali, prebacivanjem novca iz drugih mera, iz Ministarstva obećavaju da će za dotiranje kamata dati milijardu dinara i tako u poljoprivredu ubrizgati deset puta više para.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica