Počela isplata sredstava poljoprivrednicima iz IPARD Fonda

Počela isplata sredstava poljoprivrednicima iz IPARD Fonda

Voćar iz Stejanovaca kod Rume, Dragiša Kovačević, prvi je poljoprivrednik u Srbiji kojem je uručeno rešenje o isplati sredstava iz IPARD fonda. Konkurisanje za sredstva iz ovog fonda shvatio je ozbiljno i to je na kraju dalo rezultate.

Dodela sredstava IPARD-a - © Agromedia

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i gradonačelnikom Rume obišao je u petak 25.01.2019. godine gazdinstvo Dragiše Kovačevića. S obzirom na to da je voćarstvo bilo jedno od prioritetnih oblasti za dodelu sredstva iz ovog fonda, ovom voćaru iz Stejanovaca kod Rume uručeno je rešenje o isplati sredstava iz IPARD  fonda. On je tako postao prvi poljoprivrednik u Srbiji koji je dobio ta dugo najavljivana sredstva.

Time je zvanično počela isplata sredstava iz IPARD fonda, jer su danas uručena još 7 rešenja o povraćaju sredstava. Kovačević je aplicirao u januaru prošle godine i kaže da procedura nije bila teška i da je do sad imao 5 redovnih kontrola koje nisu bile ni zahtevne ni komplikovane.

On je dobio je 3.021.300 dinara odnosno 60% od ukupne osnovne investicije od 41.000 eura bez PDV-a koje je uložio u samohodnu mašinu za branje višanja i šljiva. Očekuje povrat celokupne investicije za nekoliko godina. Kovačević ima voćnjak od 6 hektara pod oblačinskom višnjom i planira da poveća proizvodnju na 20 hektara.

 Dodela sredstava IPARD-a - © Agromedia

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić rekao je da ovo pravi primer da IPARD nije nedostižan i da je dostupan svim gazdinstvima a da svi oni koji imaju zdrave i kvalitetne projekte i žele da investiraju u svoju proizvodnju treba da konkurišu. Po njegovim rečima na području opštine Ruma u obradi su i ostali zahtevi i njihova se realizacija očekuje uskoro.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je Dragiši Kovačeviću na dobijenim sredstvima i istakao da je mašina koju je nabavio upravo i smisao korišćenja sredstava iz IPARD programa. Istako je i da će mu to omogućiti da smanji broj provedenih sati u radu u voćnjaku odnosno da će to smanjiti troškove radne snage i povećati njegove proizvodne kapacitete, a samim tim i konkurentnost na tržištu.


On kaže da procedura možda jeste složena ali razlog za to je što Evropska Unija želi da bude sigurna da se postojećim procedurama obezbedi transparentnost i da novac stigne u ruke upravo onima kojima je i namenjen. Ukupan iznos bespovratnih sredstava u okviru IPARD programa Evropske Unije iznosi 175 miliona eura i on pokriva 60% osnovne investicije poljoprivrednika.

 Dodela sredstava IPARD-a - © Agromedia

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za Agromediu da je ovo bilo uručenje prvog rešenja o isplati i da je u toku jučeršanjeg dana bilo još 7 isplata vezano za nabavku opreme. On kaže da sa modernizacijom i novom opremom, novim objektima možemo da unapredimo i uštedimo i sa tom zaradom od štednje možemo da investiramo dalje.


Nedimović kaže da će ove godine biti četiri poziva za IPARD ukupnog kapaciteta u iznosu od 80 miliona eura i to za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i za opremanje tih objekata neophodnom tehnološkom opremom.

Što se tiče nabavke traktora iz predpristupnog fonda izdato je do sada 155 rešenja koja su podeljena ovih dana od 384 zahteva koliko je podneto i da svi oni koji nisu dobili sredstva u prvom krugu, jer nije bilo izdvojeno dovoljno sredstava, dovoljno je da ponovo apliciraju i da ponove svoj zahtev jer je za drugi poziv izdvojeno znatno više novca.


Ministar je najavio i da će laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka biti puštena u rad 8. februara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica