Počela elektrifikacija polja na Fruškoj gori

Počela elektrifikacija polja na Fruškoj gori

Na južnim padinama Fruške gore, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prisustvovao je puštanju u rad jedne od tri trafostanice u okviru projekta elektrifikacije polja za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Elektrifikacija - © Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

U atarima fruškogorskih sela Šuljam, Manđelos i Grgurevci postavljeno je šest kilometara visokonaponskih kablova i izgrađene tri stubne transformatorske stanice, svaka snage 400 kVA. Time su stvoreni uslovi da se u prečniku od kilometra od svake trafo stanice priključe pumpe za navodnjavanje.

Ministar Nedimović je došao da podrži ljude iz lokalne samouprave i operativno-distributivnih sistema, koji su prepoznali vrednost elektrifikacije polja iniciranu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede. Podsetio je da je elektrifikacija polja u okolini Leskovca donela povrtarima pet puta niže troškove jer su za pogon sistema za navodnjavanje koristili struju umesto dizel goriva.

“U krajnjoj liniji, elektrifikacija je potrebna i za ratarstvo kada se završe sistemi za navodnjavanje. Ovo treba da bude trend jer struja ne pripada samo urbanim prostorima. Mi snižavamo troškove u poljoprivredi preko elektrifikacije i kroz sisteme za navodnjavanje. Moramo konačno biiti svesni da se nalazimo u 21. veku i da savremene svetske trendove, kao što su elektrifikacija polja, navodnjavanje i komasacija, moramo integrisati u naše prostore”, rekao je Nedimović.

Puštanje u rad trafostanice - © Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Elektrifikacija polja započeta je simboličnim puštanjem u rad trafostanice na Šuljamačkoj glavici, od strane gradonačelnika Vladimira Sanadera.

“Naša ideja, kao lokalne samouprave, jeste da razvijamo one kulture koje su radno intenzivne i koje donose veći prihod po hektaru nego što su to klasične ratarske kulture. Svesni smo da moramo dovesti i infrastukturu do ovih polja, voćnjaka, vinograda jer je najjeftinije navodnjavanje preko električne energije. Naš doprinos i jeste u tome da podstaknemo druge da podižu voćnjake, vinograde i sve ono što će nam doneti mnogo veći prihod i veći društveni bruto-proizvod,“ rekao je Vladimir Sanader.

Položeno je oko šest kilometara visokonaponskih kablova kroz atare, da bi se te transformatorske stanice povezale na distributivni elektroenergetski sistem. Postavljanje trafoa finansirao je EPS. Đorđe Faor, direktor Elektrodistribucije Sremska Mitrovica istakao je da je ovaj dug i mukotrpan posao, saradnjom organa lokalne samouprave, projektanata i izvođača radova, urađen u izuzetno kratkom roku. Ukupna vrednost investicije za sva tri objekta je oko 36 miliona dinara, a ceo projekat je završen za manje od 90 dana.


Nastavljena elektrifikacija polja u Leskovcu

Milorad Milošević, jedan od korisnika, zahvalio se svima koji su omogućili otvaranje trafostanice i dodao: ”Ovde nas je dvadesetak na ovom području koji smo se prijavili, čime je pokriveno oko 160 hektara pod raznim voćem i oko 40 hektara pod vinogradima. Uštede će biti značajne, ovo je za nas ogroman doprinos.”

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, kao i do sada, na raspolaganju je svim zainteresovanim mitrovačkim voćarima i ostalim poljoprivrednicima, po pitanju administrativno-tehničke pomoći oko priključenja na postavljene trafoe.


Ovo je početak elektrifikacije polja u Sremskoj Mitrovici, uskoro će biti puštene u rad još dve ovakve trafostanice, a u narednom periodu se očekuje nastavak projekta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica