Pljosnata breskva poljuljala izvoz u Rusiju

Pljosnata breskva poljuljala izvoz u Rusiju

Rusija je od Srbije zatražila da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvozi u tu zemlju. Ovu informaciju potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako prenosi RTS i rekao da je reč o redovnoj razmeni podataka.

Pljosnata breskva koči izvoz u Rusiju - © Pixabay 

Nešto ranije pojavila se vest da Rusija ponovo sumnja na reeksport, jer je tamošnja inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim isporukama bila je i „pljosnata” breskva kakva se ne uzgaja u Srbiji. O tim temama će biti reči u Moskvi, gde resorni ministar boravi u petak.

„Njihova granična fitosanitarna inspekcija je na tri vozila našla pojavu cidije, znači isključivo na breskvi i nektarini insekt koji se javlja i zbog toga su ta tri kamiona, da kažemo, u neku ruku vraćena”, objašnjava Boban Marković, direktor Poljoprivredno-savetodavne službe iz Smedereva.

Razdor zbog izvoza voća i povrća između Srbije i Rusije ne postoji, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Jedan od razloga za vraćanje robe može biti i sumnja u reeksport: da se umesto srpske robe na ruskom tržištu nađe ona iz Evropske unije, koja ne može da izvozi u Rusiju, ali sa srpskom deklaracijom.

U Srbiji se u poslednjih deset godina povećala površina pod voćem i povrćem – time se i obrazlaže i sve veći izvoz kako na rusko tržište, tako i na ono Evropske unije.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica