Ove godine za stare zadruge 15, a za nove 7,5 miliona dinara

Ove godine za stare zadruge 15, a za nove 7,5 miliona dinara

Na sastanku sa predstavnicima zadrugarskih saveza ministar zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić poručio je domaćinima u Srbiji da je država i ove godine pripremila novac za podsticaje zadrugarima.

Udruživanje poljoprivrednika od ključnog značaja - © Agromedia 

Na sastanku sa predstavnicima zadrugarskih saveza, odžanom krajem prošle nedelje, razmatrana je završna verzija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, saopšteno je iz kabineta Milana Krkobabića, zaduženog za ravnomeran regionalni rezvoj. Jedna od zadruga koja uspešno posluje zahvaljujući ovom programu je i zadruga „Svrljižanka“ koja se bavi preradom voća i povrća.

Programom koji treću godinu za redom realizuje kabinet ministra Krkobabića, zadrugama je u ovoj godini namenjeno 700 miliona dinara, što je 3,5 puta više nego 2017. godine,kada je započet projekata „500 ZADRUGA U 500 SELA“. Ministar je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga i objasnio novine u podsticanju specijalizovanih zadruga.

Akademik Dragan Škorić je izrazio zadovoljstvo izuzetnom saradnjom sa kabinetom ministra Krkobabića na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva. On je tom prilikom istakao da ima želju da i ove godine bude što više zadruga sa intezivnom proizvodnjom i da se iskoriste svi prirodni resursi koje naša zemlja ima, kao i da se trajno pokrenu i ožive naša sela, rekao je akademik Škorić.

Udruživanje poljoprivrednika od ključnog značaja - © Agromedia 

Bolji dani za zadrugarstvo

U prošloj godini bespovratna sredstva dobile su 72 zadruge, od kojih su dve složene na celoj teritorije Republike Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije. Novoformiranim zadrugama je i ove godine namenjeno do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

U saopštenju kabineta ministra Krkobabića još je navedeno da se očekuje nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji i stvaranju pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica