Otvorena PRVA letnja zadružna škola

Otvorena PRVA letnja zadružna škola

U opštini Žitište ove nedelje otvorena je prva letnja zadružna škola. Ova škola namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim i stručnim savetima. Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Кrkobabić tom prilikom istakao je značaj zadrugarstva u Srbiji ali samog ovog projekta.

„Ove tri godine – 715 novih zadruga. Država Srbija uložila je preko 1,7 milijardi, Pokrajna, takođe, jedan značajan deo. I malo je i mnogo je, ja to često kažem. Malo – kolike su stvarne potrebe, ali mnogo-ako se uzme u obzir da Srbija decenijama nikada nije pomagala zadrugarstvo na ovakav način. Kad kažem zadrugarstvo, mislim na poljoprivredna gazdinstva“, kaže ministar Milan Krkobabić.

Prema njegovim rečima, zadružna škola je prvi korak u vidu transfera znanja.

„Imamo iskusne profesore na pravom mestu sa domaćinom koji zaslužuje sve pohvale. Dovoljno je biti ovde i reći kako bi izgledala Srbija, ako bi u svakom većem selu imali ovako jednu veću zadrugu.“, navodi ministar Krkobabić.

On ističe da je upravo to ideal ka kome treba težitiporodična domaćinstva, porodični poslovi, zadruge i ono što nas spaja – tolerancija, samopoštovanje, a onda i poštovanje drugih, jer „bez toga je nemoguće objediniti 10, 20 srpskih domaćina.

Prema mišljenju ministra Krkobabića ovo je pravi put – prva letnja škola zadrugarstva i tim putem će i da nastave.

Otvorena PRVA letnja zadružna škola - ©Agromedia

Trodnevna škola sa stručnim predavanjima održaće se u zemljoradničkoj zadruzi Mrkšićevi Salaši i nju će pohađati 54 učesnika sa teritorije čitave Vojvodine. Ova letnja škola posebno je važna za mlade i stručne ljude istakao je predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov.

Kako Jovanov navodi, danas je zadrugarstvo u ekspanziji i ovo je ideja da se mladim, stručnim ljudima približi zadružni sektor kako bi u svojim sredinama bolje razumeli, posebno što su polaznici zaposleni i zadrugari.

Zemljoradnička zadruga Mrkšićevi Salaši posluje već 28 godina. Ima 21 člana, 307 kooperanata i čak 314 zaposlenih, a prema rečima predsednika opštine Žitište Mitra Vučurevića, jedna je od retkih zadruga koja je zaokružila proizvodnju.


Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović istakao je koliki je značaj institucija u razvoju zadrugarstva, a posebno ministarstva zaduženog za regionalni razvoj i ministra Milana Krkobabića.

Prema njegovim rečima, projekat je zaživeo jer se radi timski. „Tu su zadrugari, koji su najvažniji. Lokalna samouprava koja sve više prepoznaje značaj. Oni imaju i lokalne budžete koji mogu da doprinesu, imaju i stručna lica koja mogu da pomognu zadrugama; tu su Zadružni savezi kojima je to i osnovna delatnost; tu je Srpska akademija nauka, pa do samog vrha države – tu je kabinet ministra Milana Krkobabića koji to sprovodi, tako da je projekat zaživeo“, navodi Nikola Mihajlović.

Sada su izbori i konstituisaće se nova Vlada, a najbitnije je da se program nastavi.


Sagovornici:
Milan Кrkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj
Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije
Radoslav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine
Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica