Otkupljivači šumskih plodova plaćaju doprinose beračima

Otkupljivači šumskih plodova plaćaju doprinose beračima

Prema najnovijim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, uvedena je obaveza plaćanja doprinosa i poreza za šumske plodove, gljive i lekovito bilje od 58 procenata koji će plaćati otkupljivači.

Vrganj - © Pixabay

Čak 95% šumskih plodova iz naše zemlje završi na stranim tržištima a reč je o poslu vrednom 20 miliona evra.

Nova odredba, po stavu lokalnih jedinica Poreske uprave Republike Srbije, podrazumeva da otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja mora, prilikom otkupa, u ime i za račun osobe koja je prikupila šumske plodove i lekovito bilje, da plati i porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, nezavisno od činjenice što se prikupljanjem najčešće bave poljoprivredna gazdinstva koja već jesu oporezovana po drugom osnovu. To, dalje, znači da svaki otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja, na otkupnu cenu, mora da doda čak 58 odsto vrednosti otkupljene stvari. Kada se još na to nadoveže obaveznih 10 procenata na ime ekološke takse, proizilazi da na vrednost šumskog ploda od 1.000 treba dodati 680 dinara, kao porez i doprinos za osobu koja je prikupila šumski plod ili lekovito bilje,“ rekao je za „Politiku” Milić Popović, vlasnik preduzeća „Interfud 60” iz Čačka.

Prema Popoviću, uvođenjem ovog poreza destimuliše se otkup i stvara prostor za malverzacije i krijumčarenje u susedne države. Porez od 68 odsto je neprihvatljiv za većinu okupljivača, rekao je Popović a prenosi „Politika”.

Izvor:  Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica