OPREZ: Repičina lisna osa i buvač napadaju uljanu repicu

OPREZ: Repičina lisna osa i buvač napadaju uljanu repicu

Ako ste setvu uljane repice obavili ranije, obavezno pregledajte svoje useve. Primećena je pojava buvača i repičinih lisnih osa.

Repičina lisna osa  © Wikipedia

 

Pregledom useva uljane repice koja je posejana ranije, utvrđeno je prisustvo buvača i repičine lisne ose. Štetočine su primećene na čak 60% pregledanih useva.

Ove štetočine prouzrokuju veliku štetu time što izgrizu lišće, a kod mladih biljaka koje još nemaju formiranu lisnu masu je rizik najveći. Ovi insekti se često javljaju u jesen. Ako je pre seme pre setve tretirano insekticidima, ona će biti začtićena od buvača i repičine lisne ose u ranim fazama razvoja biljke.

Buvači dolaze iz dva roda – phyllotreta i psylliodes. Insekti iz oba roda oštećuju kotiledone mlade uljane repice. Odrasle jedinke buvači iz roda phyllotreta uzrokuju štetu na kotiledonima i mladim listovima. Jedinke iz roda psylliodes se javljaju u maju i junu, a tokom leta ulaze u fazu dijapauze iz koje izlaze na prelazu leta i jeseni kada se hrane tek niklom uljanom repicom. Oko dve nedelje nakon izlaska iz letnje dijapauze počinju da ležu jaja u blizini biljaka, i polažu ih do prvih mrazeva. Buvači se javljaju nakon perioda dugog i toplog vremena.

Repičina lisna osa se javlja svake godine i najvažnija je štetočina uljane repice, ali napada i druge vrste. Javljaju se krajem aprila, početkom maja kada se odrasle jedinke hrane nektarom i polažu jaja u list biljke. Iz jaja se izlegu pagusence koje su izuzetno velike štetočine. Tokom jedne godine, u našim predelima repičina lisna osa ima dve do tri generacije godišnje. Druga i treća prave štetu jesenjim usevima.

Preporučuje se tretiranje useva insekticidima. Primeni insekticida se pristupa kada se ustanovi prisustvo u proseku od 0.5 pagusenica repičine lisne ose po biljci tj. 2 odrasle jedinke buvača po metru kvadratnom.

Izvor: RHMZ


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica