OPREZ toplo vreme donosi i INSEKTE! Uočene i krompirove zlatice

OPREZ toplo vreme donosi i INSEKTE! Uočene i krompirove zlatice

Početak maja topao i sunčan, a to povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima voćaka biće potrebno kontrolisati voćke, a i u usevu krompira vodite računa o prisustvu krompirove zlatice.

larva krompirove zlatice na listu

Prvu sedmicu maja obeležilo je toplo, sunčano i uglavnom suvo vreme. Maksimalne i minimalne temperature vazduha bile su u granicama proseka za prve dane maja. Srednje dnevne temperature vazduha kretale su se u intervalu od 8 stepeni Celzijusovih na planinama do 18 stepeni Celzijusovih u Vojvodini, pozitivno odstupanje zabeleženo je na severozapadu zemlje, dok su na ostatku teritorije Srbije bili uobičajeni toplotni uslovi.

Temperature vazduha i setvenog sloja zemljišta su tokom proteklog perioda bile optimalne za intenzivan razvoj ozimih useva, kao i za početne faze razvoja tek posejanih i niklih prolećnih kultura.

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U usevima krompira registrovano je prisustvo jajnih legala krompirove zlatice. U narednim danima se očekuje početak piljenje larvi koje prave najveće štete na krompiru, hraneći se lišćem. U usevima kukuruza uočena je povećana brojnost kukuruzne pipe. Kod voćarskih kultura na području Srbije u toku je polaganje jaja i piljenje larvi breskvinog smotavca. U toku je i početak polaganja jaja jabukinog smotavca.

U zasadima breskve i nektarine registrovano je i prisustvo zelene breskvine vaši koja pored direktnih šteta koje prouzrokuje sisanjem biljnih sokova je i prenosilac velikog broja fitopatogenih virusa. U pogledu biljnih bolesti toplo vreme sa prvim padavinama može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje primarne infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke.

Zasadi šljiva se nalaze u početnim fazama razvoja plodova. Pregledom plodova je utvrđeno prisustvo jaja šljivinog smotavca. Na većini regiona je započelo piljnje larvi te se preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida. O izboru preparata i ostalim štetnim organizmima detaljnije na www.pisvojvodina.com.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti