Online pijace: Do domaćeg povrća i voća preko Fejsbuka

Online pijace: Do domaćeg povrća i voća preko Fejsbuka

 

Online pijace: Do domaćeg povrća i voća preko Fejsbuka - © Pixabay

Početkom ove sedmice na Fejsbuku počela je sa radom „Onlajn pijaca Valjevo“ koju je pokrenula Smiljka Kuzmanović. Na ovu ideju je kaže došla jer su ljudi koji rade na pijaci i od tog posla žive ostali bez prihoda, a kupci bez mogućnosti da njihove proizvode kupe. Pozvala je sve da se udruže u grupi „Onlajn pijaca Valjevo“ na društvenoj mreži Fejsbuk i na taj način kupuju zdrave i domaće proizvode.

„Osetila sam dužnost i potrebu da se u ovoj situaciji udružimo i pomognemo ljudima koji svojom prodajom na pijaci hrane porodice. Nadam se da će cela priča dati rezultate, da će se probuditi svest naših sugrađana da uvek, a ne samo sada, moramo biti tu jedni za druge. Bliži nam se i najradosniji praznik, Vaskrs i bilo bi lepo da nam pijaca zasija u punom sjaju, kao u dobra vremena, pa makar i u virtuelnom svetu“, ispričala nam je  Smiljka razloge zbog kojih je odlučila da pokrene virtuelnu „zelenu pijacu“.

I za samo par sati nakon „otvaranja“, „Onlajn pijaca Valjevo“ postala je izuzetno praćena i imala je preko 1.000 članova. Na njenim onlajn stranicama nude se sir, kajmak, domaća jaja, suva šljiva, meso, povrće, brašno

Pojedini proizvođači nude i mogućnost dostave namirnica na kućnu adresu. Među njima je i Ljiljana Janković iz Žabara, nadomak Valjeva, koja proizvodi sir, kajmak, krem sir, papriku u pavlaci.

Online pijace: Do domaćeg povrća i voća preko Fejsbuka- © Pixabay

„Ovakav način prodaje veoma je pogodan za naše sugrađane i komšije, a proizvođači su u mogućnosti da plasiraju svoju robu jer su i jedni i drugi ostali bez pijace“, kaže Ljijana.

Proizvode sa svog poljoprivrednog gazdinstva na ovoj pijaci među prvima je ponudio i Nenad Perišić iz Zabrdice. Na farmi je kaže zaokružen proces proizvodnje od odgajanja prasadi i tovljenika do prerade mesa, a uz to u prodaji su med i drugi pčelinji proizvodi.

„Smatram da je takav vid kupovine u trenutnoj situaciji jako dobar i povoljan za naše sugrađane. Ovim načinom kupovine smanjio bi se broj međusobnih kontakata i time mogućnost širenja virusa, a građani bi svakako dobili ono što im je potrebno bez odlaska u kupovinu. Ja radim sa suvim svinjskim mesom i pčelarskim proizvodima i na ovaj način pokušavam da ispoštujem sve moje kupce, a i steknem nove. Mislim i nadam se da ovaj vid onjaln prodaje može opstati i nakon prestanka vanrednog stanja, jer su onlajn prodavnice na usluzi svima onima koji su fizički ili vremenski ograničeni za obavljanje kupovine“,  navodi Perišić.

Iz virtuelne valjevske pijace pozivaju sve proizvođače koji imaju mogućnost da se pridruže grupi i na ovaj način potrošačima ponude svoje proizvode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica