“Budućnost je u zadrugarstvu” – Za ZADRUGE koje grade bolji svet

“Budućnost je u zadrugarstvu” – Za ZADRUGE koje grade bolji svet

Ministarstvo za brigu o selu, Zadružni savez Srbije i Zadružni savez Vojvodine organizovali su Međunarodnu konferenciju na temu “Budućnost je u zadrugarstvu”.

Ovoj konferenciji su prisustvovali eminentni gosti iz zemlje i Inostranstva, a glavni gost je bio predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP)  gospodin Ariel Enrike Guarko iz Argentine. On se upoznao sa projektom 500 zadruga u 500 sela i prokomentarisao ga.

“Želim da vam se zahvalim što ste došli u ovoliko broju, da se zahvalim gospodinu ministru na toploj dobrodošlici da mu se zahvalim što pomaže zadrugama.

Upoznat sam sa projektom “500 zadruga u 500 sela” i stekao sam utisak da se zadrugarstvo u Srbiji nalazi na dobrom putu, naročito zato što ima jaku podršku Vlade Republike Srbije.

Na globanom nivou danas imamo oko milijardu i dvesta miliona članova zadružnih pokreta, preko 200 godina istorije zadrugarstva a Srbija zauzima jedno od najznačajnih mesta jer su neke od prvih zadruga osnovane baš u Srbiji.”

Zadruge u Srbiji među prvima u svetu

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, zahvalio se na poseti predsedniku međunarodnog zadružnog saveza i podsetio na aktivnosti ovoga Ministarstva. Podsetio je da je zadrugarstvo vrlo važno jer se samo na ovaj način mogu uspešno razvijati i ruralni predeli naše zemlje. Kod nas je najznačajnije poljoprivredno zadrugarstvo ali postoje i drugi oblici udruživanja o kojima moramo voditi računa. Ministar je podsetio da je 1846. godine formirana treća zadruga u svetu i da smo mi jedna od retkih zemalja koja je među prvima učestvovala u formiranju zadruga u svetu.

Nikola MIhajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, zahvalio se na poseti Ariel Enrike Guarku i podsetio da je poslednji put predsednik međunarodnog zadružnog saveza posetio Srbiju pre devetnaest godina. Ovo je zgodna prilika da ovako visokog gosta upoznamo sa stanjem zadrugarstva u našoj zemlji kako bismo mogli da još bolje razvijamo našu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom.


Jelena Nestorov Bozonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, podsetila je prisutne da je treća zadruga koja je osnovana u svetu bila iz Bačkog Petrovca, što govori o velikoj tradiciji koju ima naša zemlja kada je zadrugarstvo u pitanju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica