Od izvoza srpska poljoprivreda zaradila 2,9 milijardi evra

Od izvoza srpska poljoprivreda zaradila 2,9 milijardi evra

Od izvoza u protekloj godini srpski agrar zaradio je ukupno 2,9 milijardi evra, kaže direktor sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Žarko Galetin.
 

Od izvoza srpska poljoprivreda zaradila 2,9 milijardi evra - © Pixabay

 

„Izvoz poljoprivrednih proizvoda doneo je 2,9 milijardi evra u državnu kasu, a ostvareni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je 1,6 milijardi evra“, rekao je Galetin i dodao da agrarni izvoz u bilansima spoljno-trgovinske razmene ima uzlaznu liniju.

Galetin je naveo da je izvoz u prošloj godini veći u odnosu na prosečnu vrednost petogodišnjeg izvoza za 11% i da je prisutan stalni uzlazni trend.

Najznačajniji izvozni proizvodi su, kako je napomenuo, i dalje robe iz sektora primarnog agrara, dakle, proizvodi male dodate vrednosti.

Prema podacima Privredne komore, vrednost izvoza kukuruza protekle godine bila je 336,6 miliona evra, maline 223,9 miliona, pšenice 131,8 a jabuke 113,9 miliona evra, dok su na petom i šestom mestu po vrednosti bili proizvodi više faze prerade poput šećera i suncokretovog ulja sa 112,8 miliona i 62,2 miliona evra.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica