Novi pravilnik: Određena područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi

Novi pravilnik: Određena područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi

Novi Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi primenjuje se od 1. januara 2019. godine. Ovaj Pravilnik važiće naredne tri godine.

 

Novi Pravilnik o područjima sa otežanim uslovima rada - - ©Miroslav Mašić


Područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi su područja kod kojih zbog prirodnih, socijalnih ili zakonskih ograničenja ne postoje uslovi za intenzivan razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Prema Pravilniku, status područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ima naseljeno mesto na teritoriji opštine, odnosno grada ili cela teritorija opštine, odnosno sva naseljena mesta na teritoriji opštine koja ispunjavaju bar jedan od 3 kriterijuma:
1) nalaze se u planinskim područjima na prosečnoj nadmorskoj visini od 500 i preko 500 m, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda;
2) nalaze se u granicama područja nacionalnog parka određenim Zakonom o nacionalnim parkovima;
3) nalaze se u devastiranim područjima u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu.

Poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi obično imaju pravo na veće podsticaje u odnosu ne ostala poljoprivredna gazdinstva.

Sve detalje pravilnika sa spiskom područja sa otežanim uslovima rada možete pogledati u priloženom dokumentu.

Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica