NOVE TEHNOLOGIJE: Ovi roboti mere nivo šećera u biljkama U REALNOM VREMENU

NOVE TEHNOLOGIJE: Ovi roboti mere nivo šećera u biljkama U REALNOM VREMENU

Dronovi za predviđanje berbe

Belgijski istraživački institut za prerađivačku industriju Flander Make razvio je dron za brojanje voća. Leteći dron može da broji iz vazduha koliko ima jagoda u polju zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, na taj način pomažući proizvođačima da tačnije predvide svoju berbu.

DronFoto: Pixabay

Flander Make institut je napravio razvijene dronove koji automatski vrše popis zaliha u skladištu i algoritam koji može da broji cveće i plodove na delovima poljoprivrednog zemljišta kako bi se napravila prognoza berbe uz pomoć kamera i senzora.

„U ovom slučaju prikupili smo vazdušne snimke uspešnih useva jagode. Naš algoritam je analizirao slike i brojao plodove i cvetove koji su bili vidljivi“, rekao je Rob Hejlen, istraživač u ovom institutu.

Radeći i ručno brojanje tokom istraživanja, Hejlen kaže da su uspeli da utvrde granice greške između broja digitalno prepoznatih cvetova i stvarnog broja istih.

„Pošto sada znamo ove podatke, u stanju smo da vrlo tačno odredimo broj cvetova na osnovu brzo prikupljenih slika dronova.“, rekao je Hejlen.

Ova aplikacija je kreirana u saradnji sa belgijskim eksperimentalnim centrom za voćarstvo. Oni su već radili ručno brojanje cvetova jagoda da bi predvideli prinos berbe tokom perioda od tri nedelje. Zahvaljujući dronu to sada mogu učiniti mnogo brže.

Biosenzori za praćenje nivoa šećera

Istraživači sa Univerziteta Linkiping u Švedskoj razvili su biosenzore koji omogućavaju praćenje nivoa šećera duboko u biljnim tkivima, i to u realnom vremenu.

Prema istraživanjima, informacije sa senzora mogle bi da pomognu uzgajivačima da prilagode biljnu proizvodnju klimatskim promenama.


MikroskopFoto: Pixabay

„Senzori se sada koriste za osnovna naučna istraživanja biljaka, ali u budućnosti će moći da se primenjuju u poljoprivredi da bi se na primer optimizovali uslovi za rast biljaka ili pratio kvalitet proizvoda. Dugoročno, senzori se takođe mogu koristiti za proizvodnju novih vrsta biljaka koje mogu da rastu u neoptimalnim uslovima“, rekla je Eleni Stavrinidou, vanredni profesor za organsku elektroniku na ovom univerzitetu.

Senzori koje je razvila ova istraživačka grupa daju informacije, pritom ne oštećujući biljku i mogu pružiti dodatne delove slagalice o tome kako funkcioniše biljni metabolizam.

„Otkrili smo varijaciju nivoa šećera u drveću koja nije prethodno primećena. Buduće studije će se fokusirati na razumevanju kako se nivo šećera u biljkama menja kada su one pod stresom“, rekla je Stavrinidou.


Izvor: Future Farming

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica