Nove podrške mladim poljoprivredncima u 2017. godini

Nove podrške mladim poljoprivredncima u 2017. godini

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, izjavio je prilikom posete Somboru da je u planu uvođenje novih mera podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima i smanjenje nezaposlenosti u Srbiji.
 

Uskoro javni pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije - © Pixabay

Nedimović je rekao da će sredstva za podršku mladim poljoprivrednicima biti obezbeđena iz Republičkog budžeta i iz budžeta AP Vojvodine.

On je objasnio da je cilj tih mera da se maksimalno promoviše poljoprivredna proizvodnja u onim delatnostima koje imaju dobru perspektivu, kao što su voćarstvo, povrtarstvo i govedarstvo, kao i da se mladi motivišu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

„Ova vrsta pomoći podrazumevaće davanje 75% sredstava unapred za realizovanje poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je da mladi poljoprivrednici uđu u sistem penzijsko-invalidskog osiguranja, tako da možemo da kažemo da oni nemaju više status nezaposlenih lica”, istakao je Nedimović.
 

Nove podrške za mlade poljoprivrednike u 2017. godini - © Agromedia

Narednih dana biće objavljeni i javni pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije, najavio je ministar prilikom posete Somboru, Apatinu i Odžacima.

„Uveli smo novu meru, a to je nabavka traktora za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo do 75 kV snage, gde ćemo vraćati do 50% sredstava u odnosu na vrednost te opreme”, precizirao je Nedimović.

On je istakao da su u budžetu za ovu godinu predviđena i sredstva za nabavku ostale poljoprivredne mehanizacije, podsećajući da je agrarni budžet ove godine za skoro 3,5 milijardi dinara veći nego prethodne.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica