Nova šansa za izvoz: Srpskim proizvodima otvoreno tržište u Libanu

Nova šansa za izvoz: Srpskim proizvodima otvoreno tržište u Libanu

Novi Memorandum saradnje u oblasti poljoprivrede potpisan je između ministarstava poljoprivrede Srbije i Libana. Ovoga puta dogovorena je razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između ove dve zemlje.


U Liban ćemo izvoziti malinu i borovnicu - ©Pixabay

 

Vesti o izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvek obraduju poljoprivredne proizvođače. Otvaranje novih tržišta predstavlja novu šansu za bolji plasman robe i eventualno proširenje proizvodnih kapaciteta. Kada je u pitanju izvoz hrane, početak ove godine obeležio je dogovor o izvozu srpske pšenice u Egipat.

Najnovija vest dolazi nam sa pregovora ministara poljoprivrede Srbije i Libana. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministri poljoprivrede Srbije i Libana, Branislav Nedimović i Gazi Zeaiter, potpisali su u Bejrutu Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Ove sezone na ceni su borovnica i lešnik a ne malina

Planirano je da na osnovu ovog dokumenta bude unapređena razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Libana. Dogovoreno je da Liban u Srbiju izvozi maslinovo ulje i citruse. Sa druge strane, Srbija će na libansko tržište u budućnosti plasirati juneće i svinjsko meso i proizvode od mesa, ali i borovnice i maline.

Da li će ovo novo otvoreno tržište za našu malinu bar delimično rešiti neki od problema srpskih malinara, ostaje nam da vidimo u budućnosti.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica