NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Od toplotnog stresa uginulo 400.000 pilića!

NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Od toplotnog stresa uginulo 400.000 pilića!

U Urugvaju uginulo je najmanje 400.000 pilića od posledice toplotnog stresa sredinom januara. Ovu vest potvrdilo je i Udruženje proizvođača živine.

Kokoske-Agromedia

Prema Hoakimu Fernandezu, predsedniku udruženja proizvođača živine Apasa, ovo predstavlja između 10% i 20% urugvajske proizvodnje. Tokom televizijskog intervjua, Fernandez je rekao da nije video ništa slično u poslednje 43 godine.

Zaštite od toplotnog stresa

Holandska inicijativa ,,Drveće za krave” zasadila je preko 114.000 stabala od 2000. godine. Njihov dugoročni cilj je da stvore hlad na pašnjaku za krave, kako bi ona mogla tu da se skloni od ekstremnih temperatura. Inicijativa poziva stočare da sada počnu da sade drveće.

Najviša temperatura ikada

Zemlja je 14. januara zabeležila najvišu temperaturu ikada, 44°C u gradu Floridi, prema podacima Urugvajskog instituta za meteorologiju. Pored Floride, mnogi drugi gradovi zabeležili su visoke temperature koje su bile iznad 40°C.

Visoke temperature mogu ubiti kokoške jer nemaju znojne žlezde i stoga se bore da kontrolišu svoju telesnu temperaturu. Kao rezultat toga,teško im je da dišu i mogu uginuti.

Idealna temperatura za živinu

Idealna temperatura za živinu je između 15 i 28ºC, uz relativnu vlažnost vazduha koja varira od 40 do 80%.

U 2012. godini 200.000 ptica imalo je istu sudbinu u Urugvaju. Štaviše, istorijski toplotni talas sa temperaturama iznad 41ºC ubio je do milion pilića u gradu Bastos, u državi Sao Paulo, Brazil, u oktobru 2020.

Prema rečima predsednika Apasa, finansijski gubitak za proizvođače mogao bi dostići preko milion dolara. Uprkos tome, cena jaja biće minimalna, izjavio je on.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica