Nema subvencija za poljoprivredu u opštini Petrovac na Mlavi za 2016. godinu

Nema subvencija za poljoprivredu u opštini Petrovac na Mlavi za 2016. godinu

Opština Petrovac na Mlavi nadaleko je poznata po poljoprivredi. Najzastupljenije je stočarstvo, potom slede ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Poljoprivrednici u ovoj opštini pamtiće 2016. godinu po tome što im nije omogućeno da konkurišu za subvencije u poljoprivredi, dok su, na primer, u susednoj opštini Svilajnac poljoprivrednici dobili i subvencije i kredite.
 

Zgrada opštine Petrovca na Mlavi - © Foto: www.petrovacnamlavi.rs

 

Ukupna površina teritorije opštine Petrovac na Mlavi iznosi 655km2, od toga poljoprivrednim zemljištem obuhvaćeno je 69% (45.217ha). U poljoprivrednoj proizvodnji koristi se 27.382ha zemljišta, odnosno 60,5% od ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Trenutno se u opštini Petrovac na Mlavi poljoprivredom kao osnovnom delatnošću bavi 57% stanovništva (od 31.259 stanovnika poljoprivrednika je 17.817). Registrovano je 5.910 poljoprivrednih gazdinstava.

Izostanak subvencija u 2016. godini

Kako veliki broj opština u Srbiji stimuliše poljoprivredu subvencijama na svojim teritorijama, tako je nekoliko godina unazad i lokalna samouprava u Petrovcu na Mlavi to činila. U ovoj 2016. godini iz opštinske kase za subvencije bio je predviđen iznos od 5 miliona dinara. Međutim, nastao je problem. Prethodno rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi, preko bivšeg Agrarnog fonda, nije dostavilo Ministarstvu Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za 2016. godinu. Postavljeno je pitanje Opštinskom rukovodstvu zašto nisu isplaćene subvencije u iznosu od 5 miliona dinara. Iz Opštinske uprave Petrovac na Mlavi dostavljen je odgovor.
 

Seosko gazdinstvo - © Foto: Agromedia

Da bi se mogle isplaćivati subvencije, mora se dobiti saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Beogradu. Prethodnici koji su bili zaduženi za poljoprivredu nisu se potrudili da dobiju saglasnost Ministarstva poljoprivrede do 31. marta. Bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede nije se moglo krenuti u isplatu subvencija.“

Sadašnje rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi pomagaće agraru

Lokalno rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi planira da u narednoj 2017. godini reši pitanje nedostatka subvencija i da znatan deo novčanih sredstava uloži u pospešivanje razvoja svih grana poljoprivrede. Pored direktnih podsticaja poljoprivrednicima, lokalna samouprava nastoji da stvori povoljne okvire za razvoj poljoprivede u budućnosti. Nastojaće se da se pribavi i saglasnost Ministarstva poljoprivrede da subvencije isplaćuje nesmetano.
 


Prethodno rukovodstvo zaduženo za poljoprivredu u opštini Petrovac na Mlavi nije se potrudilo da dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede do 31. marta. Bez te saglasnosti nije se moglo krenuti u isplatu subvencija.

 

Susedna opština Svilajnac subvencijama pomaže poljoprivrednike

Lokalna samouprava opštine Svilajnac u 2016. godini preko vlastitog Fonda za razvoj poljoprivrede pomogla je poljoprivrednicima. Inače, to je kraj poznati po uzgoju krava simentalske rase. U opštini Svilajnac 350 poljoprivrednih gazdinstava ima 1.700 krava sa „Hb“ brojem.
 


Zgrada opštine Svilajnac - © Foto: www.svilajnac.rs 

Za razvoj govedarstva u opštini Svilajnac veoma je važno i besplatno osemenjavanje krava, što realizujemo preko Fonda za razvoj poljoprivrede. Poljoprivrednici sa područja opštine Svilajnac za sva umatičena grla imaju pravo na regres u visini od 1.500 dinara i tako je za samo četiri godine zabeleženo povećanje njihovog broja za 400 grla krava. Potom, poljoprivrednicima veliku podršku predstavljaju beskamatni krediti za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Realizovano je 100 kratkoročnih beskamatnih kredita u visini od 300.000 dinara, sa rokom dospeća od 9 meseci, kao i 15 dugoročnih kredita u visini od milion dinara“, kaže Goran Despotović, pomoćnik predsednika opštine Svilajnac zadužen za poljoprivredu.


Autor: Danijel Grujić
Sagovornik: Goran Despotović, pomoćnik predsednika opštine Svilajnac zadužen za poljoprivredu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica