Šta koči berbu jabuka?

Šta koči berbu jabuka?

Nedostatak ambalaže može delovati kao banalan i lako rešiv problem, ali kad se desi tokom berbe, onda se svi hvataju za glavu.

Jabuke  - © Agromedia

Berba jabuke je u punom jeku, ipak za pojedine domaćine ovih dana se berba obustavlja. Razlog je kako kažu nedostatak gajbica, tzv. jabučara.

Drvene letvarice u koje se pakuju jabuke su zapremine 13 – 14 kg, a cena jedne gajbice na tržištu je od 68 – 74 dinara/komad. Prema rečima voćara ko se nije obezbedio na vreme jabučarima sada je u ozbiljnom problemu.

Ubranom voću takođe prete oboljenja

„Obrao sam tek trećinu ovogodišnjeg roda, iako je bila loša godina jabuka je iznela solidan rod. Što se tiče kvaliteta uglavnom je druga klasa jer je grad oštetio ali ima i prve klase. Ipak moramo je obrati i smestiti u hladnjaču dok se ne pojavi kupac. Brali smo nekoliko dana i sada smo morali da prekinemo jer nemamo ambalaže. Ko je na vreme proračunao koliko mu treba i nabavio gajbice sada može bez problema da bere , ali ja sam eto ostao bez ambalaže i što je najgore i na tržištu je slaba ponuda“, tvrdi voćar iz sela Vinča.

Kako se pravi brendi od jabuke?

U zasadu našeg sagovornika zastupljene su tri sorte Ajdared, Greni Smit i Zlatni Delišes. Prema rečima voćara iz ovog kraja otkupa jabuke još uvek nema, za sada se na nekoliko otkupnih mesta od voćara kupuje samo jabuka padalica u džakovima po ceni od četiri dinara za kilogram.

Izvor: GZS / TopPres


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica