Nedimović: Neće biti prodaje zemlje strancima

Nedimović: Neće biti prodaje zemlje strancima

Jasan stav Vlade Srbije je da poljoprivredno zemljište neće biti prodavano strancima, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović gostujući na RTS-u.

Neće biti prodaje zemljišta strancima - © Agromedia

“I u ekspozeu premijerke Brnabić i u ekspozeu prethodnog premijera Vučića jasno je stavljeno do znanja da će Srbija problem rešiti, a rešiće se liberalizacija do 1. septembra. Ideja je da se ograniči liberalizacija, da ograničimo strancima dolazak do poljoprivrednog zemljišta”, kaže ministar.

Dodaje da nije završena restitucija i da su problem svojine u odnosu državnog zemljišta prema privatnom.

“Mi ćemo postaviti ograničenja i neće biti problema. Neće biti prodaje zemlje strancima i to ćemo regulisati zakonom, a javnosti će u ponedeljak biti predstavljena završna verzija izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu”, poručuje Nedimović.

Neće biti prodaje zemljišta strancima - © Pixabay

Ističe da se “neće izmišljati topla voda”, već da će se ograničiti liberalizacija tako da se onemogući strancima da u određenom vremenskom periodu mogu lako da dođu do zemlje.

“Za fizička lica ćemo to vezati za prebivalište, a za strana pravna lica za registar”, napominje ministar.


Na pitanje da li će za fizička lica taj rok biti pet godina, odnosno sedam godina za pravna lica, Nedimović kaže da su to neka od rešenja kojima se gravitira, ali da će u ponedeljak, utorak to biti potpuno jasno.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica