Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj u poslednjih 30 godina

Francuska je prijavila najslabiju žetvu kukuruza u poslednjih 30 godina. Statistička služba francuskog Ministarstva poljoprivrede Agreste snizila je procenu francuske žetve te žitarice na 11,3 miliona, što je najslabija sezona od 1990. godine, prenosi Mina.

kukuruz na polju

Ove godine će proizvodnja kukuruza u zrnu biti smanjena 25,3 odsto na godišnjem nivou i 16,6 odsto u poređenju s petogodišnjim prosekom, u posmatranom periodu 2017-2021. Na to su najviše imali uticaja visoke cene đubriva i ekstremna suša.

Pad je zabeležio i prinos kukuruza za silažu. Nedostatak vlage je u nekim područjima uticao da je zrno moralo biti iskorišćeno kao stočna hrana.

Francusko udruženje proizvođača kukuruza AGPM očekuje berbu ispod 11 miliona tona, što predstavlja istorijski nizak prinos.

Sa druge strane najveće poljoprivredne regije u Argentini suočavaju se sa najvećom sušom u poslednjih 30 godina, ističu stručnjaci za poljoprivredu i vremenske prilike. Strah od pedstojeće „velike suše“ odložio je setvu kukuruza u ovom trećem najvećem svetskom izvozniku žitarica. Više o tome pročitajte OVDE

Izvor: biznis.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica