ALARMANTNO U ARGENTINI – Mesecima bez kapi kiše, setva kukuruza se obustavlja

ALARMANTNO U ARGENTINI – Mesecima bez kapi kiše, setva kukuruza se obustavlja

Najveće poljoprivredne regije u Argentini suočavaju se sa najvećom sušom u poslednjih 30 godina, ističu stručnjaci za poljoprivredu i vremenske prilike. Strah od pedstojeće „velike suše“ odložio je setvu kukuruza u ovom trećem najvećem svetskom izvozniku žitarica.

argentina na mapi

Ogromne Pampaske ravnice južnoameričkog kontinenta započinju sezonu setve kukuruza sa poptuno suvim zemljištem. Preko četiri meseca u ovom ogormonom proizvođaču žitarica nije palo ni kapi kiše. Prognoze predviđaju još sušnije vreme sa vrlo oskudnim pljuskovima.

Argentina je najveći svetski izvoznik prerađenog sojinog ulja i sačme i veoma važan proizvođač kukuruza, pšenice i ječma.

“Ovo je jedna od najkomplikovanijih situacija sa kojom smo se susreli poslednjih nekoliko decenija. Moramo da kažemo da je to najgori scenario za sadnju kukuruza u poslednjih 27 godina”, rekao je za Rojters Kristijan Ruso, glavni agronom na berzi žitarica Rosario.

Ruso je dodao da će razmena verovatno smanjiti svoju procenu setve za kukuruz 2022/23. godine u svom mesečnom izveštaju koji izlazi sledeće nedelje. Trenutno se predviđa površina od 8,2 miliona hektara.

Andres Paterniti, analitičar useva na berzi žitarica u Buenos Ajresu, rekao je da postoje „ogromna“ kašnjenja u setvi u glavnim poljoprivrednim oblastima, kao i u provinciji Kordoba.

„Trenutni scenario je obeshrabrujući“, rekao je on.

Hajncenkneht je dodao da je farmerima potrebno čudo.


“Jedina stvar koja može da nas izvuče iz ovoga je nešto što ometa, nešto što niko ne vidi. To je jedina stvar koja može da promeni pejzaž, što je alarmantno”, rekao je on.

Izvor: Rojters

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica