Nagrada za investiciju godine u Srbiji pripala je kompaniji „Algo Tehnology“

Nagrada za investiciju godine u Srbiji pripala je kompaniji „Algo Tehnology“

Dobitnik nagrade za investiciju godine u Srbiji „Aurea 2018“, je kompanija „Algo Tehnology“ iz Topole. Nagradu koju je desetu godinu zaredom dodelio poslovni portal „eKapija“, uručio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

Dobitnici nagrada i žiri - © eKapija

Kompanija „Algo Tehnology“ razvila je tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge, koji se razlikuje od poznatih postupaka u svetu, a rezultirao je proizvodnjom preparata koji su našli svoje mesto u poljoprivredi kao biostimulanti i fermentori, kao i u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija, te sredstvo za gašenje požara. Kapaciteti pogona u Pranjanima kod Čačka su 5 tona na čas. Prošla, 2017. bila je prva godina za kompaniju na tržištu, a u istraživanja, proizvodnju i Razvojnu laboratoriju dosad je uloženo oko 1,2 mil EUR.

Neizmerno mi je drago da je prepoznat naš doprinos razvoju modernih i savremenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i ekologije, i ovo prestižno priznanje će svakako biti inspiracija i motor za naš dalji razvoj i napredak. Proizvodi na bazi braon morske alge našli su svoju primenu na farmama u Srbiji, dok smo početkom godine osnovali i firmu u Makedoniji. Prodaja je krenula i na tom tržištu, a do maja bi trebalo da započnemo i izvoz u Kinu“, rekao je Željko Pantić, jedan od osnivača „Algo Tehnology“.

Osim glavne nagrade, eKapija“ je dodelila i 3 specijalna priznanja. Čast da ponese priznanje za inovativnost imala je mlada kompanija „3F-Fit Fabricando Faber“ za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom. Priznanje za društvenu korisnost pripalo je dvema kompanijama: „Lafarge BFC“ za jedinstveni koncept gradnje Lafarge kuća i kompaniji WIG, koja je razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije. Po prvi put ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za tržišni potencijal, a ponela ga je startap kompanija „Playerhunter“ za istoimenu društvenu mrežu za sportiste.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu „Aurea“ plasirala su se još tri projekata: priprodna kozmetika KOOZMETIK,  „Solagro“ – interaktivne reciklažne prese i „Ekofungi“ – mešavina dehidratisanog organskog povrća.

Urednica „eKapije“, Milica Milosavljević, istakla je da rast broja prijavljenih projekata na konkursu za nagradu iz godine u godinu postaje tradicija.

Mihailo Vesović iz PKS i Željko Pantić iz kompanije Algo Tehnology - © eKapija

„I u jubilarnoj, desetoj godini dodele priznanja Aurea, broj prijavljenih učesnika još jednom je pokazao da je inovativnost ključni sastojak koji domaćoj privredi daje ubrzanje. Raznovrsnost projekata koji su konkurisali dokazuje da su inovacije potrebne svakom sektoru – bez obzira na to da li gradite, proizvodite kozmetiku ili tragate za novim medicinskim rešenjima. Čestitam ovogodišnjim laureatima, kao i svim finalistima, i želim im još mnogo uspešnih godina.“

O dobitniku glavne nagrade „Aurea 2018“ i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je šestočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Strateški partner „eKapije“ na dodeli nagrada „Aurea 2018“ je osiguravajuća kuća “Coface”, dok je partner projekta kompanija „Global IT Factory“.

O laureatu nagrade „Aurea 2018“

U osnovi ekološki postupak ekstrakcije (vrši se primenom talasa različite frekfencije, bez termičke obrade, čime se u potpunosti zadržavaju sve aktivne i hranljive materije braon morske alge), koji se razlikuje od poznatih postupaka u svetu, rezultirao je proizvodnjom preparata koji su našli svoje mesto u poljoprivredi kao biostimulanti i fermentori, kao i u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija, te sredstvo za gašenje požara. Inovativnim rešenjima uspeli su da pojednostave, ali i pojeftine ceo postupak, čime su 30-40% konkurentniji u ceni finalnih proizvoda u odnosu na ostale proizvođače.

Tehnologija je razvijana nekoliko godina, firma je zvanično osnovana 2016, dok je 2017. bila prva godina na tržištu.
Kapaciteti pogona u Pranjanima kod Čačka su 5 tona na čas i zasada imaju 5 proizvoda u proizvodnoj liniji: 3 iz oblasti poljoprivrede i 2 iz ekologije. Tokom prošle godine na srpskom tržištu prodati su preparati u vrednosti od 200.000 EUR, dok u 2018. „Algo Tehnology“ očekuje da barem duplira ovaj rezultat.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.