Semenarstvo predstavlja najveće nacionalno blago

Semenarstvo predstavlja najveće nacionalno blago

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević izjavio je danas na Zlatiboru da bez dostignuća nauke i struke nema profitabilne poljoprivredne proizvodnje i podsetio da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago koje treba očuvati.

Radojević je otvorio Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i Republike Srpske i pozdravio učesnike pratećeg Simpozijuma “Poljoprivredna tehnika“na Zlatiboru.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, predstavlja tradicionalno mesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija.

Radojević je ukazao na dugogodišnju interakciju stručnjaka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo sa poljoprivrednim proizvođačima i istakao da se savremena poljoprivedna proizvodnja nalazi pred mnogim izazovima, poput pojave novih štetnih organizama i sve prisutnije globalne promene.

To iziskuje dalji rad stručnjaka na selekciji, oplemenjivanju i stvaranju novih sorti i hibrida povećane otpornosti, dodao je on, saopšteno je iz pokrajinske vlade.

Pokrajinski sekretar je rekao da ne treba zaboraviti da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago koje treba očuvati i unaprediti zajedničkom sinergijom svih zaposlenih u Institutu i nadležnih državnih organa, bez obzira na otvorenost tržišta i prisutnu konkurenciju u ovoj oblasti.

Preporučio je proizvođačima da koriste isključivo deklarisana semena čime osiguravaju visoke i stabilne prinose biljne vrste i njen genetski potencijal za rodnost.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica