Na području Zvornika raste broj mlekara i ratara

Na području Zvornika raste broj mlekara i ratara

Zbog tržišnih uslova na području Zvornika smanjen je broj poljoprivrednika koji se bave tovom svinja i junadi, dok je u porastu broj onih koji se bave proizvodnjom mleka. 

Uzgoj krava - © Pixabay

Ove godine poljoprivrednicima je olakšan dolazak do gradskih podsticaja jer su usled suše olakšani uslovi za dobijanje sredstava.

Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti, kaže da oko 320 poljoprivrednih gazdinstava ima uslove za dobijanje podsticaja od države.

Jedan od najpoznatijih poljoprivrednika u Zvorniku, čija se porodica godinama unazad bavi poljoprivrednom proizvodnjom, Veselin Erić, kaže da podsticaji uvek dobro dođu, te da od toga novca uglavnom kupuje repromaterijal.

„Od toga novca nabavljamo semena, đubrivo, pesticide, a najveću korist imamo od regresiranog goriva. Danas su za poljoprivrednike teški tržišni uslovi pa svaka pomoć doboro dođe“  ističe Erić i navodi da je dobro što je zbog suše ove godine olakšan put do lokalnih podsticaja.

„Naše domaćinstvo se bavi ratarstvom i uzgojem muznih krava, dok se tovom svinja i junadi ne bavimo jer nakon liberalizacije tržišta ne možemo, po prihvatljivoj ceni, nikome da prodamo ni svinje ni junad. Takav slučaj je kod većine poljoprivrednika pa je taj vid stočarstva značajno smanjen“ kaže Erić.

Izvor: Blic


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica