Moguće produženje roka setve jarih žita u Jablaničkom okrugu

Moguće produženje roka setve jarih žita u Jablaničkom okrugu

Optimalni rok setve pšenice i drugih jarih žita tokom ove godine je 20. oktobar. Međutim u leskovačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi mišljenja su da će taj rok biti produžen do kraja oktobra.

NjivaFoto: Tomislav Stevanović

„Ukoliko poljoprivrednici iz leskovačkog kraja ne stignu sa setvom do kraja meseca setva će se bez problema produžiti i do 15. novembra, izborom semena pšenice kraće vegetacije. Potrebno je prvo zasejati ječam i druge jare useve, zatim pšenicu sa dužom vegetacijom sve dok vremenski uslovi to dozvole, onda krenuti sa usevima sa kraćom vegetacijom“, naglasila je za lokalne medije Jelena Stojiljković, samostalni savetnik za ratarstvo i povrtarstvo u leskovačkoj PSSS, tamošnjeg Zavoda za poljoprivredu.

Čak 1000 hektara više pod strnim žitom ove godine u Jablaničkom okrugu

Na području Jablaničkog upravnog okruga ove jeseni pod strnim žitom biće zasejano oko 17 hiljada hektara, što je oko hiljadu hektara više u odnosu na predhodnu godinu. Zbog opšte krize, izazvane pandemijom, porasli su i troškovi nabavke mehanizacije, đubriva i semena što će značajno uticati na budžet domaćinstava u Jablaničkom okrugu koji su se opredelili za uzgoj ratarskih kultura, saznajemo u Regionalnom zadružnom savezu, koji posluje pri leskovačkoj Regionalnoj privrednoj komori za Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Stručnjaci koje smo kosultovali ovim povodom značajno umanjenje troškova setve vide u đubrenju oranica stajnjakom a po potrebi treba izvršiti kalcifikaciju zemljišta uz dodatak mineralnog đubriva.

 

Komentari (1)

Miloš Miletić

2021-11-02 16:51:00

A u proleće će sejati ozime kulture… Mašala

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica