Mlekara „Kikinda“ započela rad u nekadašnjoj fabrici „Sloga“

Mlekara „Kikinda“ započela rad u nekadašnjoj fabrici „Sloga“

Mlekara „Kikinda“ počela je sa radom pre dva meseca u objektu nekadašnje fabrike ,,Sloga”. Direktor i vlasnik, Saša Mančić, istakao je da će do leta 2017. godine ovaj pogon raditi punim kapacitetom. Ambiciozni planovi ovog preduzetnika podrazumevaju preradu belog napitka koje je kravljeg, ovčjeg i kozjeg porekla, kao i plasman mlečnih proizvoda na naše i inostrano tržište.
 

Kikindska mlekara - © Foto: Danijela Jankov

 

Mlekara zapošljava oko 20 ljudi. Počeli smo sa malim kapacitetom da bismo se uverili kako tržište reaguje na kajmak iz Kikinde. Znamo da je ovaj proizvod vezan, recimo, za područje Čačka ili Kraljeva, međutim, napravili smo odlične uslove za proizvodnju kajmaka i mislimo da ovaj proizvod može da bude još jedan brend našeg grada. Nastavićemo da promovišemo i već dobro poznati mokrinski lisnati sir, koji planiramo da pravimo po starom receptu, kao što se to do sada radilo u domaćinstvima tog sela“, tvrdi Mančić.

Istražili smo recept za 60 litara mleka po kravi dnevno
 

Pogon mlekare - © Foto: Danijela Jankov

Mančić je takođe najavio buduću proizvodnju topljenih i još nekih vrsta sireva, kao i sirnih namaza. „Trenutni kapacitet kikindske mlekare je oko 10.000 litara, ali kada uzmemo u obzir da postoji i topiona, to je nekih 15.000 litara koje možemo da preradimo u ovom pogonu. U toku sezone biće prerađivano po 1.500 litara kozjeg i ovčjeg mleka“, ističe vlasnik mlekare.
 

Nastavićemo da promovišemo i već dobro poznati mokrinski lisnati sir, koji planiramo da pravimo po starom receptu.


Kada je video uspešno obnovljeni deo objekta nekadašnje „Sloge“, zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov. On je rekao da će ova značajna investicija biti snažan podsticaj daljem razvoju stočarstva u ovom delu Banata.

Šta stručnjaci kažu o problemima u domaćem mlekarstvu?
 

Mleko - © Foto: Danijela Jankov


Preduzetnik Saša Mančić je objekte nekadašnje kikindske fabrike „Sloga“ preuzeo iz opštinskih ruku prošle godine, a prodajna cena je bila 51.000 evra. Međutim, vrednost celokupne investicije procenjena je na pola miliona evra.

Sagovornik: Saša Mančić, direktor i vlasnik mlekare „Kikinda“
Foto: Danijela Jankov


 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica