Magistar iz Čuruga osvojio prvo mesto za najveću bundevu na 31. „Danima ludaje“!

Magistar iz Čuruga osvojio prvo mesto za najveću bundevu na 31. „Danima ludaje“!

Uz bogat kulturni, muzički i gastronomski program, u Kikindi su i ove godine održani tradicionalni „Dani ludaje“. Centralni deo ove manifestacije bilo je takmičenje za najtežu i najdužu tikvu, kako Banaćani vole da je zovu – ludaju.
 

Dani ludaje, pehari i pobedničke bundeve - © Foto:Danijela Jankov i Dragana Starčević

U mali grad na severu Banata stiglo je 9 džinovskih i čak 11 vižljastih ludaja. Prošlogodišnji pobednik, Dušan Jankov, magistar fitofarmacije iz Čuruga, odneo je kući zlatan pehar za ludaju tešku 415,5 kilograma, dok je najdužu tikvu dugačku 273 centimetra uzgajila medicinska sestra, Eva Pece iz Temerina.
 

Dani ludaje - pobednici - © Foto: Danijela Jankov i Dragana Starčević

S obzirom na to da je ove godine konkurencija bila dosta jaka, očekivao sam drugo ili treće mesto. Bundevu sam posadio početkom aprila u dvorištu porodične kuće u Čurugu. Gajio sam je punih 6 meseci. Svakodnevno zalivanje, okopavanje i besprekorna nega i pažnja su doprineli pobedi“, ističe Jankov.
 

Dušan Jankov iz Čuruga - © Foto: Danijela Jankov i Dragana Starčević

Ono što je interesantno je da seme ovogodišnje pobednice nije od prošlogodišnje ludaje. „Oslanjam se na novu genetiku, ne uzimam nikad prošlogodišnje seme i tu praksu ću nastaviti i u narednoj godini“, kaže dvostruki šampion.
 

Oslanjam se na novu genetiku, ne uzimam nikad prošlogodišnje seme i tu praksu ću nastaviti i u narednoj godini.


Dušanova majka, Dušica Jankov, osvojila je treće mesto sa ludajom teškom 366,5 kilograma i uverila nas da je gajenje ovih biljaka čudnih oblika preraslo u porodični hobi. Srebro je pripalo njihovom sugrađaninu Čedi Jovanoviću, čija je bundeva iznosila 370 kilograma. „Takvo nam je zemljište, tamo bi i kamen narastao“, tvrde pobednici.
 

Dani ludaje - © Foto: Danijela Jankov

Vlasnica najduže tikve kaže da je dosta rada i truda uložila u gajenje ove izvanredne ludaje. Eva Pece je pre dve godine takođe osvojila prvo mesto u istoj kategoriji. „Iskreno, nisam se nadala pobedi, bila sam uporna, mnogo sam negovala tikvu i redovno je zalivala i moj trud se isplatio“, ističe Eva.
 


Štand sa slatkim proizvodima - © Foto: Danijela Jankov i Dragana Starčević

Ludaja je postala nezaobilazni simbol grada Kikinde. Tokom trajanja manifestacije posetioci su imali priliku da probaju najslađe kolače, pite, džemove i sokove od bundeve, koji su predstavljeni u okviru „Banatskog fruštuka“. Takođe, „Dani ludaje“ su već godinama nezamislivi bez karnevalske atmosfere dece odevene u kreativne kostime u sklopu takozvanog „Kinderbala“. Oko 500 mališana iz vrtića su u toku manifestacije prošetali trgom i dočarali svu lepotu ovog jedinstvenog događaja.
 


Kinderbal - © Foto: Danijela Jankov

Noćni program upotpunili su brojni muzički sadržaji, kao i nastupi grupa Neverne bebe, Kanda Kodža i Nebojša, Partibrejkersi, pevačica Marije Šerifović i Jelene Tomašević, kao i kralja narodne muzike Šabana Šaulića.

 

Foto: Danijela Jankov i Dragana Starčević

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica