LUDO ALI KORISNO: Kravama stavlja NAOČARE za virtuelnu stvarnost da DAJU VIŠE mleka?!

LUDO ALI KORISNO: Kravama stavlja NAOČARE za virtuelnu stvarnost da DAJU VIŠE mleka?!

Farmer po imenu Izzet Kočak postao je poznat na društvenim mrežama jer je odlučio da kravama u svojoj štali stavi naočare za virtuelnu stvarnost. Verovali ili ne, čovek ima odlične razloge za to i ova praksa mu je dala dobre rezultate. Evo zbog čega se odlučio na ovako ludu ideju!

Prema Andro4all, portalu specijalizovanom za tehnologiju, ovaj farmer živi u Aksaraju, malom gradu u Turskoj. Pošto mu je trebalo mnogo vremena da preveze svoje krave na pašu, odlučio je da koristi ovu modernu tehnologiju da bi smanjio stres tako što će ih naterati da veruju da su već otišle.

Prema publikaciji, krave koje koriste ove naočare za virtuelnu realnost vizuelizuju sunčanu livadu dok jedu. Na ovaj način stoka misli da se opušta misleći da šeta po polju, a u stvari se nalazi u štali Zočakse.

Verovali ili ne, ova neobična metoda dala je veoma dobre rezultate turskom farmeru, koji je zabeležio povećanje dnevne proizvodnje mleka. Pre implementacije naočara za virtuelnu realnost, njegove krave su proizvodile 5 litara dnevno, ali sada se ta cifra povećala na između 22 i 27 litara dnevno. Ovaj stočar ističe da one posmatraju zeleni pašnjak i to im smanjuje stres, proža bolje raspoloženje i daje emotivni podsticaj.

Ovo nije prvi put da se koristi ova tehnika.

Izzet Kočak  nije prva osoba koja je koristila naočare za virtuelnu stvarnost na svojim kravama. Ministarstvo poljoprivrede Moskve (Rusija) je 2019. godine dizajniralo posebne VR naočare koje su radile na sličan način, smanjujući stres stoke i povećavajući njihovo emocionalno stanje kako bi proizvele više mleka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica