Krava Šarka – šampionka Šumadijskog sajma poljoprivrede u Kragujevcu!

Krava Šarka – šampionka Šumadijskog sajma poljoprivrede u Kragujevcu!

Apsolutna šampionka u takmičenju krava simentalske rase na ovogodišnjem Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu je grlo Gorana Pantića iz Ilićeva. Smotra krava ove godine bila je izuzetno posećena, a takmičenje je bilo podeljeno u tri kategorije.
 

Šampionka - © Foto: Biljana Nenković

 

U konkurenciji je bilo 52 grla simentalske rase od ukupno 12 odgajivača. Krava Šarka Gorana Pantića, koja je proglašena šampionkom sajma, dnevno daje 35 litara mleka i žiri je na osnovu eksterijera, izgleda vimena i mlečnosti procenio da zaslužuje ovu titulu. Ovaj stočar gaji 12 krava u svojim štalama na periferiji Kragujevca, a sedam je izveo na takmičenje. On je ujedno odneo i prvo mesto u kategoriji „Najlepša kolekcija“
 

Po oceni komisije, kvalitet krava u Srbiji je iz godine u godinu sve bolji, ali stručnjaci primećuju da je svake godine sve manji broj grla.


U kategoriji krava prvo mesto osvojilo je grlo Ivana Aleksića iz Gornje Sabante. Najbolja prvotelka na sajmu je grlo Vladana Đokića iz Radmilovića kod Knića. Na takmičenju za najbolju steonu junicu prvo mesto osvojio je odgajivač Dragan Živanović iz Lužnica.

Po oceni komisije, kvalitet krava u Srbiji je iz godine u godinu za nijansu bolji i vidljiv je selekcijski uspeh, ali stručnjaci primećuju da se iz godine u godinu smanjuje populacija grla.


Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica