Koliko je novca potrebno za podizanje zasada lešnika

Koliko je novca potrebno za podizanje zasada lešnika

Gajenje lešnika zbog visoke cene veoma je primamljivo mnogim poljoprivrednim proizvođačima. Upravo iz ovog razloga sve je više poljoprivrednika iz Šumadije koji se odlučuju za gajenje leske.

Lešnik - © Pixabay

Dobra zarada i iskoristljivost leske u narednih 50 godina i subvencije države sve više motivišu poljoprivrednike da ulažu u zasade lešnika.

Kako prenosi RTV Kragujevac za jedan hektar zasada pod leskom potrebno je oko 8000 evra, za povrćaj uloženog čeka se  sedam godina.

U Centru za poljoprivredu i rurani razvoj iz Kragujevca, da je interesovanje šumadijskih poljoprivrednika za uzgajnje lešnika veliko, prenosi RTV Kragujevac.

Želite da se bavite proizvodnjom lešnika? Saznajte sve o tome!

Jedan od lidera u konditorskog industriji, italijanski Ferero, već nekoliko godina investira u proizvodnju lešnika u Srbiji, a krajem prošle godine ova kompanija iskazala je potrebu za većom površinom pod zasadima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je registrovano oko 1.200 hektara pod leskom, a godišnji prinos iznosi više od 5.000 tona.


Iako naša zemlja ima povoljne klimatske uslove za razvoj uzgoj leske, godišnje se na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske, potroši oko 9 miliona dolara.

Izvor:  RTK

Pogledajte:





Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica