Ko prekrši Ugovor o izvozu voća u Rusiju snosiće daleko oštrije sankcije

Ko prekrši Ugovor o izvozu voća u Rusiju snosiće daleko oštrije sankcije

Rusko tržište je izuzetno važno za srpske poljoprivrednike, rekao je ministar Nedimović i naglasio da će svaki pokušaj ugrožavanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom biti ozbiljno sankcionisan.

Jabuke - © Agromedia 

Komentarišući hapšenje 59 osoba zbog ilegalnog izvoza voća iz Evropske unije u Rusiju, ministar Nedimović je u izjavi za RTS posebno naglasio da je rusko tržište izuzetno važno za srpske poljoprivrednike i da će država učiniti sve da zaštiti i domaće proizvođače i ruske uvoznike, uključujući i najoštrije sankcije prema prekršiocima ugovora sa Rusijom.

„Mi smo presekli ovaj lanac zajedničkom akcijom policije, Poreske uprave, Carine i Ministarstva poljoprivrede. Sa ruskim kolegama smo u stalnom kontaktu i nama je strateški važna stvar da očuvamo ovaj sporazum. To što pojedinci misle da ukradu milione evra ili 100 hiljada evra ili 20 i da za sebe naprave korist, možda će im samo na kraći rok i koristiti. To se sve vidi, ovo je sve u papirima vidljivo, samo je pitanje dokle ih pustiti“, kazao je Nedimović.

Šljiva - © Pixabay

Šteta od kršenja Ugovora sa Rusijom nekoliko desetina miliona evra

Poslednjih godina pojedini izvoznici desetak puta kršili su ugovor o izvozu gotovo svih vrsta voća u Rusiju, počev od mandarina, krušaka pa do šljiva i jabuka. Poslednji slučaj dogodio se prošle jeseni kada je zaustavljen izvoz jabuka u Rusiju jer je ustanovljeno da su jabuke bile poreklom iz Evropske unije. Srpski voćari samo na prošlogodišnjem rodu najkvalitetnije jabuke pretrpeli su štetu od nekoliko desetina miliona evra od koje izgubljeno poverenje dugoročno može doneti i teže posledice.

Samo u kraljevačkom i čačanskom kraju veliki broj hladnjača i danas su pune neprodate jabuke koja je ranije imala odličnu prođu na ruskom tržištu. Zato su čačanski i kraljevački voćari, kao i svi drugi srpski proizvođači voća s odobravanjem primili vest iz Ministarstva poljoprivrede da će ubuduće prekršioci Ugovora o izvozu voća u Rusiju snositi daleko oštrije sankcije nego do sada.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica