Kiša i dug period žetve uticali na kvalitet pšenice

Kiša i dug period žetve uticali na kvalitet pšenice

Kišno i promenljivo vreme i dug period žetve negativno su utacili na kvalitet pšenice, a samim tim i na kvalitet brašna. Problem sa kvalitetnom brašna imaju i Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Pšenica - © Pixabay

Vukosav Saković, iz Udruženja Žita Srbije, rekao je nedavno, a prenosi eKapija, da su česte kiše umanjile kvalitet zrna na oko 60% ovogodišnjeg roda pšenice.

„Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijalost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta, a,ako se koristi za ishranu stoke, morala bi da se meša s kvalitetnom pšenicom“, rekao je Saković.

Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice, jer će oko 1,5–1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju pre svega tu manje kvalitetnu pšenicu. Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim rečima, jedan je od boljih u poslednjoj deceniji, a precizniji podaci o analizi kvaliteta i ukupnom rodu očekuju se za desetak dana.

Prema novim pravilima koja su stupili na snagu početkom ove godine, propisane su minimalne vrednosti parametara pšenice za industrijsku preradu u mlinske proizvode. Pšenica za ljudsku ishranu razdvaja se od one koja se koristi za stočnu hranu.

Izvor:  eKapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica