Junetina poskupela zbog izvoza

Junetina poskupela zbog izvoza

Cena junećeg mesa je 20 odsto viša nego prošle godine. Za kilogram junećeg buta treba izdvojiti između 780 i 810 dinara, što je najviša cena u poslednjih nekoliko godina.

Stručnjaci navode da su dogovoreni izvozni poslovi sa Turskom razlog ovakvog stanja na tržištu, koje odgovara proizvođačima ali ne i kupcima.

U trgovinskim lancima, i mesarama, kilogram junećeg buta juče je koštao od 780 do 810 dinara. To je oko 20 odsto više od cene koju je ova vrsta mesa postizala sredinom prošle godine. Za isti iznos sada je moguće kupiti dva kilograma svinjetine ili tri kilograma pilećeg mesa.

Uzgoj i ishrana tovnih goveda za izvoz

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Turskom, omogućio je domaćim proizvođačima izvesnije poslovanje i delimično sigurnu prodaju, koju do sada nisu imali. Dogovorena izvozna kvota je 5.000 tona što bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, moglo da bude ispunjeno već sledećeg meseca.

S druge strane, rast cena mogao bi da doprinese smanjenju potrošnje ove vrste mesa na domaćem tržištu. Ona je i u redovnim okolnostima bila mala jer se u Srbiji godišnje, po stanovniku, potroši svega tri do četiri kilograma ove vrste mesa.

Koje rase goveda su pogodne za tov

Prema najavama, izvozna kvota za Tursku, od naredne godine, mogla bi da bude udvostručena pa je neizvesno dalje kretanje cena u maloprodaji.

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa Matijević i jedan od najvećih proizvođača junećeg mesa u Srbiji, kaže za Politiku da Srbija ima skupu proizvodnju junadi, da otkupne cene nisu bile ni realne ni isplative za proizvođače kao i da nisu menjane punih 10 godina. On ipak smatra da, čak i ako se povećaju kvote za izvoz u Tursku, neće doći do novih poskupljenja.


Stekovi – najtraženiji i najskuplji komadi goveđeg mesa

Uvozićemo i mi i Evropa iz Amerike, Australije… čim padnu carine. Sve ovo govori koliko smo malo tržište, kada je količina od 5.000 tona uspela da nas poremeti. Kao što nas je sve već poremetilo otvaranje 16 radnji nemačkog lanca”, kaže Matijević.

U Srbiji se tovom junadi bavi više od 6.000 gazdinstava, sa godišnjom proizvodnjom od oko 75.000 tona mesa. U posao sa Turskom uključeni su mnogi proizvođači, a za pripremu mesa odabrana je klanica Čajetina. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nedavno je za naš list rekao da Srbija ima nameru da omasovi ovu vrstu proizvodnje. Već su, kako je dodao, ukinute carine za uvoz teladi, a sledeće godine biće povećane i subvencije za tov.


Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica