Jesmo li spremni za klimatske promene?

Jesmo li spremni za klimatske promene?

Univerzitetski profesori smatraju da proizvođači hrane u Srbiji nemaju spreman odgovor na klimatske promene, ali su i pored toga optimisti.

Klimatske promene - © Pixabay

Sve češće se govori o uticaju globalnog zagrevanja na ekonomiju. Naučnici upozoravaju na moguće nestašice različitih prehrambenih namirnica, što bi moglo da dovede i do njihovog poskupljenja. Srbija pretenduje na to da bude poljoprivredna zemlja i upravo to se ističe kao jedan od aduta srpske privrede i ekonomije.

A li ćemo uskoro ostati i bez nekih sorti crne ribizle?

Ekonomiste smo pitali koliko je Srbija svesna i koliko se priprema za izazove klimatskih promena? Odgovor je jasan – nije i ne sprema se.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da Srbija ne gleda dovoljno u budućnost i ne vodi dovoljno računa o prehrambenoj sigurnosti, što može imati posledice po već narušeni standard stanovništva. Smatra da Srbija može da proizvede dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali problem vidi u tome što se lako odričemo svojih resursa kada je prehrambena industrija u pitanju.

Kako suša utiče na razvoj pšenice?

“Ne verujem da ćemo ostati bez hrane, ali je pitanje koliko će ta hrana koštati i kakvog će kvaliteta biti”, kazao je Savić.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija smatra da bi Srbija prvo trebalo da se pozabavi nekim osnovnim stvarima kada je reč o trenutnoj poljoprivrednoj proizvodnji, pa da se tek onda pobrine o mogućim budućim uticajima klimatskih promena. Smatra i da Srbija ništa nije naučila iz bliske prošlosti i velikih problema kao što se bile poplave 2014. godine.


“Od tada nismo izgradili sisteme koji mogu da zaštite zemljište od poplava, niti sisteme za navodnjavanje kada su suše”, rekao je Bušatlija.

Izvor: BIZLife

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica