Izvoz pšenice u Egipat od 1. marta

Izvoz pšenice u Egipat od 1. marta

Srbija će od 1. marta početi da izvozi pšenicu u Egipat. Sve formalnosti sa Egiptom su završene, a ostala je još poslednja provera Uprave za karantin bilja iz Egipta. Vest o početku izvoza pšenice u Egipat dolazi u trenutku kada je cena pšenice u svetu najviša u poslednjih nekoliko godina.

 

Izvoz pšenice u Egipad od 1. marta - ©Pixabay

 

Poslednjih meseci u javnosti je bilo mnogo reči o tome kada će Srbija moći da izvozi pšenicu u Egipat. Prvi put posle raspada Jugoslavije uspostavljen je direktni kontakt između srpskog i egipatskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva snabdevanja i trgovine sa ciljem da se usaglase propisi za izvoz pšenice iz Srbije u Egipat.

Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi da od prvog marta izvoze na egipatsko tržište. Kako prenosi Dnevnik, ministar Nedimović izjavio je da je ovo naročito dobar trenutak za početak izvoza pšenice. Naime, trenutna cena pšenice u svetu je najviša u poslednjih nekoliko godina i iznosi 23,47 dinara po kilogramu

Kako je ministar Nedimović istakao, sve formalnosti sa Egiptom su završene, a  ostala je još poslednja provera Uprave za karantin bilja Egipta, koja će u Srbiju stići 10. februara, kako bi pregledala naše skladišne kapacitete, što ujedno predstavlja i poslednji krug dogovora oko izvoza srpske pšenice. 

Egipat je najveći kupac pšenice na svetu i godišnje uveze i do 10 miliona tona.

Kako Srbija spada u 10 najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, pored cene pšenice ministar Nedimović prokomentariso je i cenu kukuruza koja takođe beleži kontinuirani rast, i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu. Cene kukuruza rastu zato što je prošla godina u zemljama najvećih svetskih proizvođača bila sušna. Prinosi kukuruza u našoj zemlji prošle godine bili su jako dobri, među najboljima u poslednjih 20 godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica