Izmene zakona o zemljištu biće usvojene po hitnoj proceduri

Izmene zakona o zemljištu biće usvojene po hitnoj proceduri

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi trebalo da ograniče kupovinu srpskih oranica za stane državljane, biće usvojene do 1. septembra po hitnoj proceduri, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Zemljište - ©Pixabay 

Nacrt zakona, koji bi trebalo onemogući potpunu liberalizaciju trgovine zemljištem dogovorenu Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prošao je Vladu Srbije, a ovih dana očekuje se zakazivanje skupštinske sednice.

Mali broj žena ima vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem

Javne rasprave o zakonu nije bilo, ali u Ministarstvu poljoprivrede ističu da već godinu dana sarađuju sa različitim poljoprivrednim organizacijama, koje su, kako navode, zadovoljne predloženim izmenama.

Zemljište - ©Pixabay 


Svi detalji novog zakona još nisu poznati, ali kako je ranije potvrđeno, glavne izmene su što će strancima biti omogućeno da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta i to pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina
, kao i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu pre 1. septembra, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje primena odredbi koje izjednačavaju prava građana Srbije i Evropske unije pri kupovini srpskog poljoprivrednog zemljišta.


Zemljište - ©Pixabay 

Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. postala jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica, dok su se druge zemlje poput Poljske, Hrvatske, Mađarske u pregovorima izborile za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u Uniju.

Izvor: N1


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica