Izađi mi na teglu! – Traži se najbolji ajvar majstor

Izađi mi na teglu! – Traži se najbolji ajvar majstor

Manifestacija „Izađi mi na teglu“ gde će se učesnici takmičiti ko će napraviti najbolji ajvar održana je u subotu 2. septemebra u Topčiderskom parku. Ova manifestacija je karavanskog tipa i održava se već četvrtu sezonu za redom. Ona traje dok traje i sezona paprika, od 25. avgusta do 14. oktobra, i to u oko 30 gradova širom Srbije. Organizatori očekuju da će se do kraja takmičenja okupiti oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će ispeći 12.000 kg paprika.

Izađi mi na teglu manifestacija - © Agromedia

Organizator karnevala „Izađi mi na teglu“, Ljiljana Vukotić kaže da je ovo postao praktično najveći karavan na Balkanu koji pored takmičerskog dela ima i veoma bogat kulturni program, kao i tegla bazar. Ono na šta su posebno ponosni je da u svakom gradu imaju prijavljen maksimalan broj ekipa.

Svrha ovog takmičenja je da u periodu od dva meseca kada je sezona paprika nađemo najboljeg ajvar mastora u svakom gradu. Takmiči se 15 ekipa koje u proseku imaju po pet članova i oni svi pokušavaju da naprave najbolji ajvar. Obezbeđen im je sav potreban materijal za pravljenje ajvara i onaj koji naprave tokom takmičenja ostaje njima pa oni ako žele mogu da ga podele posetiocima. Mi kao organizatori gledamo da uvek neku količinu poklonimo ustanovi kojoj je to potrebno. Uz pomoć „Rode“ smo uspeli da obezbedimo 1.000 tegli ajvara koje smo poklonili Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu u opšini Savski venac.“
 

Izađi mi na teglu manifestacija - © Agromedia

Zorica Bogdanović iz tima „Baka Mirin ajvar“ kaže da je ovo prva godina da se takmiče. „Veoma smo zadovoljni organizacijom. Ajvar kuvamo samo za svoje potrebe ali smo došli da se zabavimo i takmičimo. Jedan deo ćemo da poklonimo u humanitarne svrhe.“

Ranka Živić kapiten tima „Kosovka devojka“ je penzionerka iz Beograda koja se bavi i proizvodnjom ajvara. „Bogata je jesenja ponuda povrća a pošto sam penzionerka odlučila sam da počnem da se bavim proizvodnjom ajvara. To se pokazao kao veoma dobar potez jer i da imam pet hiljada tegli prodala bi ih pošto je potražnja veoma velika. Prvi put smo na ovoj manifestaciji a prijavili su nas prijatelji. Celo takmičenje je veoma dobro organizovano.“ 

Kada je skuvan ajvar posetioci su mogli da probaju svaki i da odluče koji je po njihovom mišljenju najbolji ali konačnu doneo je rekao žiri. Žiri u četvoročlanom sastavu je degustirao ajvar i veoma teško su se odlučili koji će da pobedi.


Izađi mi na teglu manifestacija - © Agromedia 


Prvo mesto
 u Beogradu osvojila je ekipa „Egzekutorke“. One su kuvarice u crkvenoj kuhinji u Francuskoj ulici. Sav ajvar koji su napravile donirale su crkvenoj kuhinji a glavnu nagradu šporet „Smederevac“ poklonile su jednoj siromašnoj porodici, dok su pehar zadržale. Drugo mesto osvojila je ekipa „Penzionerke“, dok je treće mesto osvojila ekipa „Čili“. Sve ekipe dobile su simbolične poklone a finalisti su dobili medalje i poklone.  

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih grdova, održaće se 14. oktobra u Sokobanji. Vlasnik najboljeg ajvara biće krunisan za kralja ajvara i poneće tutulu najboljeg ajvar majsora u 2017. godini a od nagrada osvojiće redizajniran „Smederavac MBS 10” i UniCredit banka poklanja novčanu nagradu.  


Sagovornici:

Ljiljana Vukotić, organizator karnevala “Izađi mi ona teglu”
Zorica Bogdanović, tim “Baka Mirin ajvar”
Ranka Živić, kapiten tima “Kosovka devojka”


Autor: Slađana Klačar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica